Stängs. Alla högstadie- och gymnasieklasser i Danderyd får läsa på distans under vecka 10. Foto: Mikael Andersson

Skolor i Danderyd håller stängt efter sportlovet

Högstadie- och gymnasieskolorna i Danderyd håller stängt under vecka 10 för att minska risken för smittspridning efter sportlovet.

  • Publicerad 12:46, 25 feb 2021

Man förväntas vara hemma i sju dagar om man rest utomlands

Alla elever i högstadiet och på gymnasiet i Danderyd går över till distansundervisning under vecka 10, efter sportlovet. Det för att minska risken för smittspridning.

Danderyds kommun tog under onsdagen beslutet efter samråd med Smittskydd Stockholm, meddelar bildningsdirektör Kent Henningson.

– Det man hänvisar till är att det finns en ökad smittspridning i länet. Och att barn och elever kan skapa nya kontakter genom resande eller på annat sätt under sportlovet vecka 9. Då vill man undvika att eleverna träffas veckan efter, säger han.

Privata skolor stänger också

Beslutet om den tillfälliga distansundervisningen från Danderyds kommun gäller för Fribergaskolan, Mörbyskolan och Danderyds gymnasium.

Även privatskolorna VRG och VRS Djursholm och Marina Läroverket kommer gå över till undervisning på distans veckan efter sportlovet, meddelar de till Mitt i.

Gäller inte årskurs F–6

Efter sportlovet den 15 mars väntas skolorna gå över till mixad undervisning, där vissa klasser läser på distans och andra på skolan under olika perioder.

Danderyds kommuns beslut om nedstängning gäller inte för elever på förskolan och upp till årskurs sex.

Kent Henningson menar dock att det är viktigt att alla följer rekommendationer, oavsett om man har barn som går i högstadiet - eller lågstadiet.

– Man förväntas vara hemma i sju dagar om man rest utomlands. Det har vi också varit tydliga med till alla föräldrar, att det är viktigt att följa rekommendationerna.