Skolkompisar på Rudbeck. Emil De Msria Peterson och Sebastian Christenson är eniga om att distansundervisning är mer krävande än vanliga lektioner på plats på skolan. Foto: Tomas Stark

Skolor håller stängt efter sportlovet

Högstadie- och gymnasieskolorna i Sollentuna håller stängt under vecka 10 för att minska risken för smittspridning efter sportlovet. Då är det distansundervisning som gäller, något som innebär en extra utmaning för både elever och lärare.

  • Publicerad 15:30, 26 feb 2021

– Nu har vi haft delvis distansundervisning ett tag, men stora delar av hösten hade vi distans helt och hållet. Så v vet att det betyder mindre effektiva lektioner. Man måste plugga mer, säger Sebastian Christenson som går tredje året på teknisk linje på Rudbeck.

Hans kompis Emil De Maria Peterson, också han i trean men på naturvetenskaplig linje, håller med.

– Man sparar in lite på restiden, men måste lägga ner mer tid på skolarbetet eftersom det blir mindre effektiv kommunaktion på lektionerna, säger han.

Regional uppmaning

Distansundervisning i högstadiet och på gymnasiet under veckan efter sportlovet var en av de nya regionala rekommendationer som kom från Smittskydd Stockholm och Folkhälsomyndigheten i tisdags.

Utbildningsnämndens ordförande i Sollentuna Soley Aksöz Lithborn (M) hörsammade uppmaningen och tog beslut om distansundervisning för kommunens elever i årskurs 7–9 och på gymnasiet.

För gymnasiet innebär det alltså en återgång, om än tillfällig, till hur det såg ut under stora delar av hösten. De senaste veckorna har man annars haft delvis fjärrundervisning, berättar Sebastian och Emil.

– Nu har vi gått olika dagar. Ettorna har varit här måndag–onsdag och tvåorna och vi i trean har varit här torsdagar och fredagar, säger Sebastian.

"Varje lektion ett litet prov"

Det har fungerat bra, tycker de. Men undervisning helt på distans är alltså tuffare.

– På vanliga lektioner lär jag mig mycket genom att ta in olika intryck. Men man får inte så mycket intryck från en liten skärm, säger Emil.

– Vi har mycket mer inlämningsuppgifter när det är distansundervisning. Det blir nästan som att varje lektion är ett litet prov. Det kanske är naturligt, lärarna måste ju försöka få reda på vad vi gör, men det är mer krävande än vanlig undervisning, säger Sebastian.

Flera nya regionala rekommendationer kom i tisdags

Högstadie- och gymnasieskolor uppmanas till distans- och fjärrundervisning hela vecka 10. Undantag gäller precis som tidigare för särskola, vissa praktiska moment, examina och särskilt utsatta elever.

Res bara med kollektivtrafik om du måste. Och om du måste resa, gör det då så smittsäkert som möjligt.

Använd alltid engångsmunskydd när du reser med kollektivtrafik, gäller personer födda 2004 och tidigare.

Använd engångsmunskydd i situationer där nära kontakt under längre tid i inomhusmiljö inte med säkerhet går att undvika, till exempel i affärer och andra butiker.

Fortsätt arbeta hemifrån så ofta du kan.

Visa merVisa mindre

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Populär fritidsgård hotad när kommunen ska spara

Nyheter Ännu inget nytt avtal för den föreningsdrivna gården i stallmiljö Den föreningsdrivna fritidsgården i stallmiljö är både välfungerande och välbesökt. Dessutom erbjuder den trygghet och meningsfull fritid för många tjejer i åldern 12–18 år. Ändå är den hotad.lördag 17/4 9:55

55+ kan få vaccin – om de kommer på stört

Nyheter Kan skriva upp sig på reservlista för överblivna doser Här kan 55-plussarna få sitt vaccin – om det blir doser över vid dagens slut. Knappt har mottagningen i Slakthusområdet öppnat så hänger de på låset.fredag 16/4 15:20

Sollentuna får 5 nya miljoner till ungdomssatsningar

Nyheter Riktat stöd till sommarjobb, lovskola och lovaktiviteter I går antog riksdagen den nya vårbudgeten. Bland annat anslås riktade statsbidrag åt kommunerna till sommarjobb för unga, lovskola och lovaktiviteter. För Sollentunas del handlar det om 5 miljoner...fredag 16/4 14:40