2011 sköts en 16-åring till döds på Bromma gymnasium. Foto: Arkiv

Skolmord som har skakat Sverige

Under onsdagseftermiddagen avled en elev efter att ha blivit knivskuren på överkroppen. Mitt i listar skoldåden som har skakat Sverige.

  • Publicerad 16:01, 13 dec 2017

Under onsdagseftermiddagen avled en elev på Enskede Gårds gymnasium efter att ha blivit knivskuren av en annan elev.

De senaste två åren har flera skoldåd skett runt om i landet, tre av dem med dödlig utgång.

Mördades på skoltoaletten

18 januari 2001 sköts en 16-åring till döds på en skoltoalett på Bromma gymnasium. Det var, innan attacken i Trollhättan, det värsta våldsdådet som har inträffat på en svensk skola.

Maskerad man till attack i Trollhättan

I oktober 2015 avled en elev, en lärare och en elevassistent på en skola i Trollhättan efter att en 21-årig man, utklädd i svart dräkt, gått till attack beväpnad med svärd och kniv. Attacken har krävt flest dödsoffer på en skola i svensk historia.

15-åring bar kniv i skolan

12 oktober 2017 hamnade två elever i bråk på en skola i Nyköping. En av dem, en 15-åring, bar kniv och gick till attack mot den andre.

Sala-elev knivhöggs i ryggen

25 oktober 2017 attackerades en 20-årig gymnasieelev med kniv i en skola i Sala. Eleven skadades allvarligt i ryggen, men överlevde. Händelsen rubricerades som försök till mord.

En död efter bråk i Enskede

13 december 2017 hamnar två elever i knivbråk på Enskede gårds gymnasium i söderort, Stockholm. En elev avlider av sina skador.