Kökschefen på Skälbyskolan, Patrick Brottman, berättar att det är enkelt att fylla tallriken med grönsaker istället för kött. Foto: Anton Kyhlbäck

Skolkocken som får alla barn att äta

På Skälbyskolan ska det vara lustfyllt och roligt att gå ner till matsalen. Det berättar kökschefen och busfarbrorn Patrick Brottman som arbetar hårt för att alla ska smaka på maten.

  • Publicerad 10:00, 1 maj 2019

Mat ska vara roligt.

Det är nyckeln till hälsosam kost, menar Patrick Brottman, kökschef på Skälbyskolan. En viktig del är att göra barnen delaktiga, som att de ska tänka på matsvinnet, och att de smakar på maten. Patrick har varit skolkock i 14 år och får eleverna att äta ordentligt.

– Om du vill äta hamburgare eller chicken nuggets, då får du göra det hemma. Här lär vi oss äta ordentlig mat, säger han.

Alla barn kan inte äta allt.

Men alla ska smaka, är devisen.

Lågt matsvinn

Skälbyskolan har rekordlågt matsvinn på 2 till 5 kilo om dagen.

Förskolan har cirka 220 elever och förskolan ett 50-tal. Med pedagogerna är det nästan 300 portioner som tillagas dagligen. All mat lagas på plats av Patrick, kollegan Marinella och praktikanter från Cameleontens dagliga verksamhet och Häggviks särgymnasium.

Matsvinnet är lågt eftersom de arbetar aktivt med att göra maten roligare, berättar han.

– Mitt mål är att barnen ska känna att matstunden var en bra upplevelse, när de sedan går ut och vidare i livet, säger han.

”En busfarbror”

Patrick Brottman har varit skolkock i 14 år, och innan Skälbyskolan arbetade han på gymnasiesärskolan Häggviks skola. Innan dess på krogar och restauranger runtom i Stockholm.

Han visar runt i Skälbyskolans lokaler som inte är mer än ett år gamla.

Väggarna, taket och matsalsborden är gjorda i ljuddämpande material. Lokalen är färgglad och noga utstuderad för att skapa en lugn miljö för barnen. Under lunchen är Patrick ute i matsalen och pratar, skojar och lyssnar på eleverna.

– Det ska kännas kul att komma ner hit, säger han, och tillägger sedan.

– Det känns som att vi verkligen har lyckats. Man kommer till jobbet med ett leende på läpparna och åker hem med ett leende på läpparna.

Matsvinnstävling

Där barnen slänger maten i matsalen har de en digital skylt.

På den kan de jämföra dagar, veckor, med hur mycket mat de har slängt. Och om ungefär en vecka börja Skälbyskolan med en matsvinnstävling. Då ska hela skolan försöka få ner matsvinnet ännu mer och får besök av kommunen om fakta kring matsvinn.

Moroten blir en belöning om de får ner svinnet.

– Då blir det en paj, eller något, säger Patrick Brottman, och ler stort.

Skälbyskolans elever svinnar två till fem kilo mat om dagen. Allt som blir över går till en kvarn och så småningom biobränsle.

Patrick Brottman berättar att han är ute bland eleverna under hela lunchen för att prata, skojja och lyssna.

VEGO. Det vegetariska alternativet, Chili sin carne, är en populär rätt på skolan.

INFO. Inför tävlingen i att få ner matsvinnet får elever och pedagoger information från kommunen. "En genomsnittlig familj slänger 280 matlådor med fullt ätbar mat per år" står det bland annat på brocshyrerna. Foto: Anton Kyhlbäck

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Över tio år gammalt dna-prov fällde man för barnvåldtäkt

Nyheter Nytt analysverktyg visade annat resultat En man från Sollentuna fälldes för våldtäkt mot barn 2010, men friades i hovrätten. I fjol ansökte riksåklagaren om resning efter ny analys av ett arkiverat dna-prov – och nu har domen ändrats på...måndag 26/7 19:00

Självplock av jordgubbar i Väsby dröjer till nästa år

Nyheter Corona satte stopp för korona Den som vill plocka lokala jordgubbar får ge sig till tåls ett år till. Upplands Väsby Självplock håller stängt även denna säsong – men 2022 blir det en ny fräsch sort i odlingen.fredag 23/7 16:29

Erik tävlar bland världseliten i bågskytte

Nyheter Sollentunabo debuterar i seniorlandslaget 22-årige Erik Persson debuterar i seniorlandslaget i bågskytte. Samtidigt som han är heltidsstuderande KTH-student är han en av Sveriges mest relevanta compound-skyttar. "Det krävs mycket planering...fredag 23/7 14:42