Efter ombyggnaden kämpar Alva Abrahamsson och Astrid Kontin för att skolgården ska bli mer lekvänlig. Foto: Åsa Sommarström

Skolgården som försvann – blev vändplan i stället för lekyta

Eleverna på Råsunda skola har fått se skolgården krympa efter en ombyggnad. Nu har sjätteklassarna Astrid Kontin och Alva Abrahamsson dragit i gång protester.

  • Publicerad 08:42, 27 jan 2020

En stor vändplan för lastbilar har tagit ungefär en fjärdedel av skolgården i anspråk. En multisportplan med asfalt som underlag innanför metallgaller tar också stor plats. Gräsytor lyser helt med sin frånvaro.

När Astrid Kontin och Alva Abrahamsson kom tillbaka till skolan efter jullovet blev de förvånade och besvikna. Skolgården hade förändrats.

– Det ser fult och tråkigt ut och har blivit trångt, vi undrade vad det var som hade hänt. Det är den här ytan vi har att leka på, det är bara asfalt och inte alls roligt, säger Astrid Kontin.

Samlar namnunderskrifter

På några dagar har de båda klasskompisarna samlat runt 120 namnunderskrifter på en protestlista mot skolgårdens nya utformning.

Vi vill ha fler bänkar och vi vill ha gungor, träd, klätterställning och gräsytor

Alva Abrahamsson

De räknar med att få ihop ännu fler underskrifter.

– Vi vill ha fler bänkar och vi vill ha gungor, träd, klätterställning och gräsytor. Fotbollsplanen vid skolan är plastgräs och den kan vi bara använda några dagar i veckan eftersom det är fotbollslag som tränar där, säger Alva Abrahamsson.

Astrid Kontin och Alva Abrahamsson.

Utöver namnunderskrifter har barnen på skolan skrivit ner vad de tycker om den nya skolgården. Inte ett enda positivt omdöme finns på listan.

Den nya vändplanen är enligt kommunen byggd för att lastbilar som bland annat levererar matvaror till köket ska kunna köra säkert vid skolan.

Alva Abrahamsson och Astrid Kontin har inte gett upp kampen om en roligare yta att tillbringa sina raster på.

Fakta

Råsunda skola

På Råsunda skola går drygt 600 elever, mellan förskola och årskurs sex. Skolan består av en äldre del från år 1919 och en yngre tillbyggnad från 50-talet. 2019 renoverades delar av skolan invändigt och matsalen är också nyrenoverad. Även skolgården har nu alltså renoverats.

Paulina Pastane Skaneby, biträdande rektor på skolan, säger till Mitt i att hon har fått besked om att skolgården inte är helt färdig ännu.

Åtgärder i vår

Solna stads tf fastighetschef Erik Gunnarsson har förståelse för att eleverna har reagerat och säger att det under våren ska påbörjas ett arbete för att göra skolgården mer tilltalande:

– Den delen av skolgården ger ett lite kargt intryck med mycket asfalt och metall. Det är ett faktum att ytan har blivit mindre, men när det gäller vändplanen har vi inte haft något val. Det är en säkerhetsåtgärd, vi har bland annat många mattransporter till köket och vi vill inte ha backande lastbilar på skolgården.