Nu för alla. Skolfrukosten har tidigare funnits på prov i ett antal skolor i kommunen. Foto: Claudio Britos

Skolfrukost börjar gälla direkt efter årsskiftet

Skolfrukosten i Botkyrka kommer inte att röra sig om ett knäckebröd med Lätta på, utan snarare rejäla frukostar, lovar utbildningsnämndens ordförande som nyligen klubbade beslutet att införa frukostarna efter årsskiftet.

  • Publicerad 10:54, 22 dec 2021

Mitt i har tidigare kunnat berätta att majoriteten i Botkyrka väljer att lägga 13 miljoner kronor i nästa års budget på att erbjuda alla elever i kommunens grundskolor gratis frukost.

Frukost i alla Botkyrkas grundskolor kan införas nästa år

Nu har beslutet officiellt klubbats i utbildningsnämnden, och från första dagen på vårterminen 2022 kommer skolfrukost att kunna avnjutas av alla elever på kommunens grundskolor. Frukosten kommer att serveras i skolmatsalen innan skolstart.

– Det rör sig inte om ett knäckebröd med Lätta på, utan det är snarare schyssta mackor med pålägg, gröt och yoghurt med granola eller müsli, säger Emanuel Ksiazkiewicz (S), utbildningsnämndens ordförande.

Ingen skillnad mellan skolorna

I dagsläget är det 13 grundskolor i Botkyrka som har kunnat servera frukost till samtliga elever på skolan, medan möjligheten för de barn som är inskrivna på fritidshemmen har funnits på alla skolor.

Nu är tanken att det är upp till varje enskilt skolkök att ta fram rutiner för hur de vill arbeta med skolfrukost.

– Vi ser att vi kan åstadkomma fler saker genom att erbjuda frukost i skolorna. Mätta magar lär sig mer och bråkar mindre, säger Ksiazkiewicz.

Ser du någon risk med att frukosten skulle kunna skilja sig avsevärt åt mellan skolorna?

– Nej. Vi har bra kökspersonal med god kännedom om vad barnen tycker om. Det är som sagt rejäla frukostar som också är aptitliga. Sedan kommer vi att följa upp det här och se till att det blir så bra som det kan bli.

Huruvida friskolekoncernerna i Botkyrka väljer att servera skolfrukost är oklart, men de kommer att kompenseras med 3,2 miljoner kronor. Den summan är inkluderad i de 13 miljoner kronor som avsatts.

Skolsatsningar i budget 2022

Utbildningsnämnden har nästa år fått 2,75 miljarder kronor att röra sig på. Det är en utökning av budgeten med 45,6 miljoner. I budgeten ryms särskilda satsningar som omfattar 24,3 miljoner:

10 miljoner kronor för att kunna anställa fler vuxna i skolan.

13 miljoner kronor för att ge alla elever i grundskolan möjlighet att äta gratis frukost.

1,3 miljoner kronor i särskild lönesatsning för barnskötare, fritidspedagoger och fritidsledare i fritidshemmen inom grundskolan.

Visa merVisa mindre

Skolorna som redan serverar frukost:

Borg-, Broängs-, Brunna-, Fittja-, Grindtorp-, Hammersta-, Karsby, Kvarnhags-, Riksten-, Storvrets-, Tallid-, Trädgårdsstads-, och Tunaskolan.

Källa: Botkyrka kommun.