Mitt i Tyresö skrev nyligen om att kommunen har gått vidare med två förslag för att få till fler skolplatser i Tyresö.

I utredningen har en grov ekonomisk uppskattning gjorts för de två förslagen. Den så kallade investeringsutgiften skulle landa mellan 800 och 950 miljoner, enligt beräkningarna.

– Det kommer att vara den största investeringen vi gör och den vikigaste. Vi har en stabil ekonomi och kan börja planera på lång sikt, säger Jannice Rockstroh (S), ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

Hon hoppas att det landar i något av förslagen.

– Det som skiljer dem åt är framför allt placeringen av särskolan. Nu ska vi vrida och vända på hur det kan bli så bra som möjligt utifrån elevernas behov.

Kritisk mot förra styret

Hon kallar förslagen efterlängtade och nödvändiga.

– Jag tycker att det gamla styret i många år har underinvesterat i förskolor och skolor. Det gör att vi har slitna miljöer och står inför så stora investeringar. Det har lappats och lagats och byggt alldeles för lite.

Oppositionsrådet Anki Svensson (M) var nämndordförande innan valet.

–  Vi har legat efter i utvecklingen av skolor, absolut. Vår tanke var att när Fornuddens skola blev klar påbörja Kumla skola och renovera den. Det fanns också planer på att bygga en ny skola i stället för Stimmet. Vi kom aldrig så långt som till beslut.

M och C fick igenom att förstudierna ska utreda att låta andra aktörer än kommunen bygga, förvalta eller driva skolor. Svensson tycker också att kommunen utreda behovet av platser i hela Tyresö.

– Det är fullt också i skolor på andra håll än i centrum.