Skolelever i Sundbyberg tillverkar visir till sjukvården

När eleverna på Kymlingeskolan fick höra att de fattades skyddsmaterial inom sjukvården agerade de direkt. Nu har 500 visir tillverkats i klassrummen och skänkts till kommunen. – Vi vill alla hjälpa till, säger Marie Nyhed, rektor.

  • Publicerad 12:09, 7 apr 2020

Skyddsutrustning är en bristvara inom vården och personal är i stort behov av bland annat visir. Men det problemet kan snart ha fått en lösning.

Sedan en vecka tillbaka tillverkar elever i F-6-klasserna på Kymlingeskolan i Sundbyberg visir som de skänker till kommunen.

– Det började med att en förälder gav oss overheadpapper och sa att det gick att tillverka visir av dem. Eleverna nappade direkt, säger Marie Nyhed, rektor. 

Har gjort 500 stycken

Elever i alla årskurser har hjälpt till. En av dem är Malin Jaferzadeh.

För att göra skyddsutrustningen tittade eleverna på instruktionsfilmer, och lärarna gav sig ut och köpte skumgummi, fästkuddar och resårband och startade upp produktionen i klassrummen.

– Nu är vi uppe i 500 stycken. Vi fick kämpa lite men har man rätt material så är de ganska enkla att göra, säger Marie Nyhed.

De flesta visir skänks till äldreomsorgen.

– Eleverna har sagt att de är glada att kunna bidra och även kommunen är oerhört tacksam. Jag tror inte riktigt att vi har förstått hur mycket det kan betyda, säger Marie Nyhed.