Tvingas stänga. Skolinspektionen stänger Framstegsskolan i Rågsved från och med i augusti. Foto: Pia Bispo

Skolchefen om att Framstegsskolan måste stänga

Skolinspektionen beslutade i går, torsdag, att stänga Framstegsskolan i Rågsved. Skolchefen Mohamed Amin säger till Mitt i att beslutet var väntat – men han tycker att det saknas konkreta argument.

  • Publicerad 16:48, 6 maj 2022

Skolinspektionen inledde en ägar- och ledningsprövning av stiftelsen som står bakom Framstegsskolan i höstas. Beslutet att återkalla den religiösa friskolans tillstånd var väntat, enligt skolledningen.

– Vi är ändå besvikna, och tycker inte att det har varit en rättssäker och rättvis bedömning. Beslutet är taget på politiska grunder, oro och misstankar. Det saknas konkreta exempel på hur extremism eller antidemokratiska åsikter ska ha kommit till uttryck i vår skola, säger Mohamed Amin, skolchef på Framstegsskolan, och fortsätter:

– Ett beslut som berör så pass många barns tillvaro och framtid måste kunna underbyggas med fakta som går att bemöta.

Skolinspektionen stänger muslimsk friskola i Rågsved

"Ignoreras"

Han tycker att de givet de allvarliga anklagelserna fick för kort tid på sig att komma med ett yttrande till Skolinspektionen.

– Och det vi skriver ignoreras i beslutet. Bland annat underlaget om att stiftelsens barn inte är representerade inom den kriminella och radikala sfären. Vi menar att all kritik har bemötts och besvarats, säger Mohamed Amin.

Det var under torsdagen som Skolinspektionen beslutade att Framstegsskolan måste stänga från och med den 17 augusti. Beslutet grundar sig ett yttrande från Säkerhetspolisen som menar att eleverna riskerar att utsättas för radikalisering genom att vistas i en miljö "som förespråkar enklavisering av samhället i stället för respekt för de mänskliga rättigheterna och grundläggande demokratiska värderingar".

Beslutet överklagas

Nu kommer stiftelsen Framstegsskolan att överklaga Skolinspektionens beslut.

– Vi är en konfessionell skola – helt i enlighet med svensk lagstiftning. Vi har inte gjort fel, snarare tvärtom. Vi är en framgångsrik skola, eleverna har goda resultat. Vill man inte ha religiösa friskolor alls så behöver man ändra på lagen, säger Mohamed Amin.

Han berättar att stämningen på skolan är dyster.

– Personal och vårdnadshavare kände till att det här var på gång och vi har haft en dialog med dem, men självklart är de besvikna. Barnen har vi velat hålla utanför tills nu eftersom de påverkas på ett annat sätt. Skolan är deras trygghet där de har sina vänner. I dag har vi haft krissamtal och det blir nog fler nästa vecka.

Kritiserad ledning bakom ny friskola i Rågsved