Mark- och miljödomstolen upphävde nyligen detaljplanen för Sanduddens skola, se faktaruta. Enligt Bjarne Karlsson, rådman vid mark- och miljödomstolen vid Nacka tingsrätt, är det inte helt ovanligt att liknade avslag görs.

Domstolen gjorde nedslag på att det inte gjorts en tillräcklig utredning kring rasrisk vid slänten ovanför skolan. Risken finns framför allt på sikt, menar han.

– Det är brister i utredningen och kan gå galet om man i framtiden schaktar för djupt, säger han.

Dessutom anmärktes att området har enskilt huvudmannaskap, det vill säga att kommunen inte har vägansvar. Det är varken ovanligt eller fel. Men då måste kommunen enligt Plan- och bygglagen tydligt ange i planbeskrivningen varför de anser att det ska vara enskilt och inte kommunalt huvudmannaskap.

– Där är regeln att kommunen måste visa särskilda skäl och det anses de inte ha gjort, säger Bjarne Karlsson.

Kommunen planerar en större genomlysning av vägansvar.

– Arbetet gjordes utifrån premisserna att det inte var kommunalt huvudmannaskap. Men det finns all anledning att se över om det ska vara det. Det är en fråga vi har lyft för utredning, säger byggnadsnämndens ordförande Arnulf Langlet (M).

Är besviken

Arnulf Langet trodde att detaljplanen skulle vinna laga kraft, beskedet blev en viss besvikelse.

– Många gånger är sådant här inte svart eller vitt. Nu får vi en chans att titta över det här och göra det bättre, säger han.

Men han vill inte kalla det ett misslyckande.

– Det är ingen katastrof, jag skulle inte använda så starka ord. Men det är tråkigt att behöva börja om och självklart blir det en fördröjning som tar tid och kostar pengar, säger Arnulf Langlet.

Processen med en ny detaljplan tas nu om. Det justerade förslaget måste ut på nytt samråd för att ta emot synpunkter från de som påverkas av planerna. Det väntas ske våren 2022. Sedan väntar granskning och antagande.

– Jag skulle tro att det tar cirka ett och ett halvt till två år, säger han.

Ökade arbetskostnader

Det innebär i dagsläget att bygget skulle kunna påbörjas först 2023.

Vad gäller utökade kostnader för hela projektet när processen tas omkan han inte ge någon summa vad det landar på. Men främst gäller det arbetskostnad.

– Mycket är redan gjort, men det som blir en extra kostnad är mest tidsåtgången för tjänstemännen som ska gå igenom utredningen, säger han.