Olle Burell (S) vill stoppa möjligheten att driva religiös friskola. Foto: Direktpress / Lieselotte van der Meijs

Skolborgarrådet vill stänga alla religiösa friskolor – utom en

”Under all kritik”, "populism", "oroväckande". Rektorer i Stockholm upprörs av skolborgarrådets besked att han vill förbjuda religiösa friskolor. Men en skola med speciell inriktning vill Burell låta vara kvar.

  • Publicerad 14:44, 5 apr 2017

Kalla Faktas program om könssegregering på Al-Azharskolan i Vällingby har satt igång en ny debatt om religiösa friskolor.

Mediestorm mot Al-Azharskolan efter uppmärksammad bussfilm

Skolborgarrådet Olle Burells (S) budskap är att han vill avveckla allihop.

– Stockholm lider av bostadssegregation och den förvärras av ytterligare separatism inom skolan. Religiösa skolor är en av de mest extrema varianter av sortering av barn. Det är inte bra för barnen och det är inte bra för samhällsutvecklingen, säger Olle Burell till StockholmDirekt.

Religion står var och en fritt att utöva efter eget tycke men skolan vara fredad, anser Burell.

En sökning på Stockholms stads hemsida visar att det finns sju grundskolor i Stockholms i kategorin ”konfessionell”, Skolinspektionens term för det som i dagligt tal brukar kallas religiös friskola.

Sju skolor berörs i Stockholm

Tre av de sju skolorna har kristen profil, en judisk och tre har islamisk profil.

Gemensamt för alla är att de enligt skollagen har rätt att erbjuda vissa konfessionella inslag i samband med skoldagen men aldrig i själva undervisningen.

– Exempelvis kan man arrangera morgonbön eller liknande på skolan, så länge den är frivillig. Frivilligheten är grundläggande, säger Carina Larsson, presschef på Skolinspektionen.

Rektorer kritiska

Flera av skolorna som berörs av Burells utspel har valt att kommentera förslaget om ett förbud.

Mats Hansén, rektor för S:t Eriks katolska skola i Enskede, säger så här:

– Jag ser det som ett utslag för populism. Det går säkert hem i en del väljargrupper. Socialdemokratin har aldrig omfamnat oss och tar varje tillfälle som ges att hacka på oss. Vi överlever det här också, säger han.

Timoteus Lind, rektor på kristna Stefansskolan i Bromma, kallar Burells avvecklingsvilja för ”obehaglig” och ”under all kritik”.

– Det är beklagligt att man väljer att fokusera på en grupp skolor istället för på det enskilda problemet. Har man problem på en viss skola eller med en viss inriktning är det det man ska stoppa, säger han.

"Vi ska kämpa"

Gustaf Carlsson är vd på Södermalmskyrkan som driver Södermalmskyrkans kristna skola i Johanneshov ser Burells utspel som ett reellt hot mot den egna verksamheten.

– Jag ser det som en oroväckande tendens i samhället där fler och fler tar upp den här frågan. Men varje generation måste kämpa för sina fri-och rättigheter och vi kommer att kämpa för det här, säger han.

De rektorer vi pratat med är mycket kritiska till förslaget om ett förbud. Flera har valt att inte kommentera saken alls. Hur ser du på det, Olle Burell?

– Jag vet att religion rör känslor och kan stå för många fina saker. Men jag hoppas att alla berörda kan förstå rent intellektuellt att det ligger i allas intresse att vi träffas över gränserna så tidigt som möjligt, säger Olle Burell.

En skola skonas

Men Olle Burell gör i sammanhanget skillnad på den judiska Hillel-skolan. Den bör få finnas kvar även om han på kommande S-kongress lyckas övertyga sitt parti om att driva på för att ändra skollagen och därigenom få ett stopp för religiösa friskolor.

– Enligt min uppfattning är Hillelskolan inte en religiös friskola. Det är en minoritetsskola på samma sätt som den sverigefinska skolan. Den har laglig rätt att tradera sitt kulturarv på samma sätt som det svenska majoritetssamhället.  

Olle Burell har enligt egen utsago fört en dialog med företrädare för Hillel-skolan i cirka två års tid där den här frågan har diskuterats.

– Jag känner jag mig trygg med att de ser på sitt uppdrag på just det här sättet, säger Olle Burell.

StockholmDirekt har sökt rektorn för Hillel-skolan men han har inte återkommit.

Sju skolor berörs i Stockholms stad

Utöver Al-Azharskolan i Vällingby med en islamisk profil finns sex friskolor som listas som "konfessionella" på Stockholm.se

Vi har sökt företrädare på följande skolor för en kommentar om förbudsförslaget:

Hillelskolan på Östermalm, judisk profil

Cordoba international school i Kista, islamisk profil

Södermalmskyrkans kristna skola i Johanneshov

Stefanskolan i Bromma, kristen profil

S:t Eriks katolska skola i Enskede

Framstegsskolan i Spånga, islamisk profil

Visa merVisa mindre

Krockar med Europakonventionen

En fråga som lagstiftarna måste lösa vid ett eventuellt förbud mot konfessionella friskolor är hur ett sådant stopp ska rimma med Europakonventionen. Enligt den ska staten garantera föräldrars rätt att tillförsäkra sina barn en utbildning som motsvarar föräldrarnas religiösa och filosofiska övertygelse.