Skolborgarrådet om knivdådet: ”Chockartat”

Onsdagens knivdåd på Enskede Gårds gymnasium chockar och väcker många frågor, bland annat den om metallbågar likt dem på flygplatser för att hålla vapen borta från skolan. – Nu kommer diskussionen att ta fart igen, säger Olle Burell (S), skolborgarråd.

  • Publicerad 19:40, 13 dec 2017

– Fruktansvärt tragiskt och en chock.

Olle Burell (S).

 Så kommenterar Olle Burell (S), skolborgarråd, onsdagens knivbråk på Enskede Gårds gymnasium, där en 17-årig elev omkom av sina skador.

Enligt honom handlar det nu om att se till att såväl elever som skolpersonal har tillgång till stöd.

– Det är den första tanken. Den andra tanken är hur skulle det här skulle kunnat ha förhindrats, säger han.

”Ett sådant här mord är så chockartat”

Efter dådet på Bromma gymnasium 2001, där en 16-årig pojke sköts till döds inne på en skoltoalett, har Stockholm stads politiker sett över säkerheten för stans skolor. Nu ska detta ses över ytterligare.

– Vi vill invänta polisens utredning men kanske finns det anledning för både skola och socialtjänst att se över sitt arbete, säger Olle Burell.

Det finns den amerikanska situationen med metallbågar för att stänga ute vapen

Han berättar att personal har utbildats i hur obehöriga ska hållas utanför skolan och hur svenska skolor, efter attacken i Trollhättan, satt lås på sina lokaler för att hålla inkräktare ute.

– Men nu handlar det om två elever på skolan. Ett sådant här mord är så chockartat och nu uppstår vidare diskussioner, säger han.

Hur ska man förhindra vapen på skolorna?

–  Det finns den amerikanska situationen med metallbågar för att stänga ute vapen. I Sverige har vi hittills valt ett annat sätt och jobbat förebyggande. Ända sedan Trollhätteordet finns en omfattande diskussion i skolvärlden om hur man ska hantera avvägningarna. Nu kommer den diskussionen att ta fart igen, säger Olle Burell.