Prisas. Cilla Dalén, skolbibliotekarie på Enbacksskolan har fått Ingvar Lundbergpriset. Foto: Mikael Andersson

Skolbibliotekarie från Tensta prisas

Hon är skolbibliotekarien från Enbacksskolan i Tensta som nu prisas för sitt brinnande engagemang för att öka elevernas läsintresse. "Det känns som ett bevis på att bibliotekarieyrket verkligen behövs", säger Cilla Dalén.

  • Publicerad 14:54, 8 maj 2020

När det väl slog mig kändes det självklart att jag skulle bli skolbibliotekarie.

"Mina första 20 år i arbetslivet var jag barnskötare och jobbade både på förskolor och i skola. Det var av en slump som jag halkade in i ett skolbibliotek en dag, och direkt tänkte att 'det här passar ju mig!'. Jag hade alltid trivts i skolvärlden, men det här var på den tiden då lärare var ett ganska individuellt och ensamt yrke, så jag ville inte riktigt bli det. Jag kommer från en bokfamilj och litteraturen har alltid funnits med mig genom livet, så när det väl slog mig kändes det självklart. Jag skulle förstås bli skolbibliotekarie.

Efter att ha studerat till bibliotekarie arbetade jag först i tio år på Hjulsta grundskola, och nu har jag varit på Enbacksskolan sedan augusti. Dagarna ser väldigt olika ut. Varje eller varannan vecka träffar jag alla klasser från förskolan till trean och har bokprat, där jag berättar om böcker och försöker göra barnen nyfikna på att låna. Fyran till nian träffar jag också, men inte lika ofta. De kommer mer hit för att sitta och hänga eller få hjälp inför specifika uppgifter. Jag har även läxhjälp och fixar med administrativt arbete. Det är lite av varje helt enkelt.

Jag älskar att jobba i Tensta, och kan känna att engagemanget här ute ofta är ännu lite större än på andra platser. Folk jobbar inte här för att det är bekvämt eller enkelt, utan all personal kämpar verkligen för att alla elever ska få en så bra skolgång som det bara går. Det är väldigt fint att få vistas i en så rolig och inspirerande miljö, vara en del av ett sådant starkt sammansvetsat team och träffa alla fantastiska elever

Det som driver mig mest är att varje dag kunna locka till läsning och få barnen att hitta glädje i litteraturen. Att få se dem utvecklas och hitta in i världar som de annars kanske inte skulle exponeras för. Varje gång de kommer för att själva låna böcker känns det som en liten vinst.

Jag är väldigt hedrad över att ta emot Ingvar Lundbergpriset; det känns som ett bevis på att bibliotekarieyrket verkligen behövs. Dock är inte bara mitt pris – det är till alla som kämpar för att göra skillnad för eleverna."

Cilla Dalén

Ålder: 60.

Bor: Vällingby.

Familj: Tre barn, ett barnbarn.

Intressen: Vara ute i naturen och sjunga i kör.

Boktips: "Molnbullar" av Baek Heena, som tilldelades ALMA-priset 2020.

Visa merVisa mindre

Ingvar Lundbergpriset

Ingvar Lundbergpriset på 100 000 kronor delas årligen ut till en person som har gjort avgörande insatser inom forskning eller utbildning för att främja kunskap om läs- och skrivinlärning, eller till en pedagog.

Ur juryns motivering: Med sin kvalificerade kompetens lyfter och utvecklar Cilla Dalén skolbibliotekariens roll och betydelse för undervisning, lärande och läslust, helt i Ingvar Lundbergs anda.

Visa merVisa mindre