Rektor Sabine Albertson har bjudit in alla föräldrar att proväta på skolan. Foto: Ylva Bergman/Sacharias Källdén

Skolbarn vägrar äta vegetariskt

Missnöje har blossat upp hos föräldrar på Bäckahagens skola i Bandhagen. Orsak: Skolan har infört två dagar i veckan då enbart vegetarisk mat serveras.

  • Publicerad 17:00, 4 dec 2019

En del föräldrar på Bäckahagens skola är upprörda över att skolan har infört två helvegetariska dagar. Det har lett till att färre elever väljer att äta i skolmatsalen, vilket i sin tur leder till trötta barn, menar de.

Rektor Sabine Albertson är medveten om situationen.

Nya Bäckahagens skola blir större och dyrare

– Det stämmer att vi har svårare att få barnen att gilla den vegetariska maten, och vi tänker att det måste få ta lite tid för dem att vänja sig vid det nya. Vi försöker förstå varför de inte vill äta, säger hon.

Regler uppifrån

Det hela styrs av riktlinjer från staden centralt om att alla skolor ska minska mängden kött i kosten och Bäckahagen har fram tills nu inte anpassat sig helt efter det, förklarar hon.

Jättesatsning på Bäckahagens skola: "Det är våra elevers tur nu”

– Vi har under många år serverat kött, fisk eller fågel varje dag i veckan, alltid med ett vegetariskt alternativ, och det här är eleverna vana vid. Men nu rättar vi oss efter stadens beslut.

Enligt riktlinjerna har staden och skolorna ett klimatansvar, därför ska de även sträva efter mer ekologisk och närproducerad mat. Fortfarande serveras animalisk kost tre dagar i veckan på Bäckahagen.

Efter tillräckligt många arga mejl från föräldrar har Sabine Albertson bjudit in till ett informationsmöte i matsalen på torsdag 12 december. Hon har också bjudit in samtliga vårdnadshavare att få äta i skolmatsalen någon dag när det passar dem.

Bäckahagens trick för att skapa arbetsro: Gympapass på lektionerna