Skolans rektor om attacken: ”Fruktansvärt”

En man dog sedan han attackerades med stickvapen just utanför Alviksskolans klassrum. Skolpersonal var på plats för att försöka rädda mannens liv. – Men det fanns aldrig någon oro för att attacken var riktad mot skolan, säger Merja Rombach som är Alviksskolans tillförordnade rektor.

  • Publicerad 14:02, 24 okt 2017

Det var vid 14-tiden på måndagen som en 24-årig man  attackerades av två gärningsmän. Dådet utfördes med stickvapen och offret skadades så illa att hans liv inte gick att rädda. På tisdagsmorgonen gick polisen ut med uppgifterna om att han avlidit av sina skador. De båda gärningsmännen försvann från platsen och polisen hade på tisdagen ännu ingen misstänkt.

Attacken skedde just utanför Alviksskolans C-hus, byggnaden närmst Svenska kyrkans församlingshus. Här hålls undervisning för lågstadieelever men ingen av dem ska ha bevittnat attacken.

– Inga elever ska ha sett själva händelsen, men däremot när offret bars på bår till ambulansen, säger rektorn Merja Rombach.

– Det är fruktansvärt att sånt här sker över huvud taget och att det händer så här nära…

”Aldrig någon oro”

Men det hann aldrig infinna sig någon oro hos personalen för att attacken var riktad mot skolan.

– Vi fick så väldigt snabbt från polisen reda på vad det handlade om. De var väldigt tydliga och gjorde ett bra jobb, säger Merja Rombach.

En mindre grupp personer ur skolans personalstyrka var tidigt framme hos offret efter attacken och påbörjade livräddande insatser innan ambulansen hann komma på plats. De fick togs efter det omhand av skolans psykolog och var tillbaka på jobbet redan dagen efter det inträffade.

Skolan fortsatte krishanteringen även dagen efter mordet. På morgonen hade ledningsgruppen och stödteamet möte och tog då beslutet att ställa in dagens möten för att finnas tillgängliga för elever och personal.

Nu arbetar polisen med att samla in material och ser bland annat om övervakningskameror i kollektivtrafiken kan ge några spår.

Skedde på avsides gångväg

Attacken skedde på en avsides belägen gångväg som leder till skolgården och som inte har anslutning till någon annan plats.

– Varför det hände just där är förhoppningsvis något som utredningen kan visa, säger Lars Byström, presstalesperson på Stockholmspolisen.