Trångt. På den här platsen trängs skolans varutransporter, sopbilar och personbilar med barn som ska parkera sina cyklar. Foto: Sacharias Källdén

Skolans cykelparkering – livsfarlig för barnen

Cykelparkeringen på Farsta grundskola är så farlig att föräldrar inte vågar låta sina barn cykla själva. Efter vårt besök plockades cykelställen bort direkt.

  • Publicerad 11:29, 5 sep 2018

Trafikplaneraren Krister Isaksson har barn på Farsta grundskola. Han och några föräldrar med honom cyklar med barnen till skolan varje dag. Inte för att vägen dit är farlig. Utan för att de tycker att cykelparkeringen på Farsta grundskola är en direkt fara för barnens säkerhet.

– Vi har pratat om att låta de äldre barnen cykla själva. Men det går inte när cykelparkeringen på skolan innebär en sådan fara för barnen. Nu är vi två föräldrar som följer med dem, ser till att ingenting händer på parkeringen och vinkar av dem inne på gården, säger Krister Isaksson.

"Inte rätt kompetens"

Efter att skolan renoverades 2017 fick skolan nya cykelställ, placerade på en gammal bilparkering intill både en körbana och en vändplan. På den platsen där barnen ska parkera cyklarna trängs även skolans varutransporter, sopbilar och personbilar. Ett orosmoment som togs upp redan på ett första föräldramöte efter renoveringen.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

– Det kom upp direkt från flera föräldrar och skolan sa att man skulle titta på en lösning. Ett år senare har det fortfarande inte hänt något, säger Krister Isaksson och fortsätter:

– Jag förstår att en nyrenoverad skola har inkörningsproblem, men skolan ska vara elevernas trygga område, planerat och utformat utifrån barns perspektiv och förutsättningar. De ska inte behöva utsättas för sådant här. Förstår man inte det så har man inte rätt kompetens för jobbet.

Så här kan det se ut en vanlig morgon när barnen ska parkera sina cyklar. Foto: Sacharias Källdén

"Det är inte fråga om det kommer hända någonting, utan när", säger Krister Isaksson. Foto: Sacharias Källdén

I helgen bestämde Farsta grundskola tillsammans med SISAB, att den nuvarande cykelparkeringen skulle bort. Men någon cykelparkering blev aldrig ersatt och under måndagsmorgonen fick eleverna i stället låsa fast sina cyklar i ett staket på samma plats.

– Jag tror det här är en ren panikreaktion efter att jag kontaktade media. Barn och fara är ingen säljande rubrik. Men oavsett vad så har de har fortfarande inte löst problemet. Det finns inte ens en tillfällig lösning, säger Krister Isaksson.

"Angelägen fråga"

Cathrine Sahlsten, rektor på Farsta grundskola, säger att skolan är medvetna om föräldrarnas oro och att diskussionerna kring cykelstället har varit många.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

– Skolan lyfte frågan kring avstängning av stickvägen i tidigt skede. Vi har även haft kontakt med trafikkontoret och diskuterat alternativa varuleveranser och avlämningsplatser för bilburna vårdnadshavare, allt för att minska biltrafiken. Skolan och Sisab har även diskuterat behovet av vägbom vid infartsvägen till skolan, säger hon och fortsätter:

– Efter många diskussioner med inblandade fattades beslutet att ta bort cykelställen. Även om vi inte har helt klart om nya placeringar. Det kommer bli klart inom kort det är en angelägen fråga för oss på skolan.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android