Foto: Åsa Sommarström

Skolan stoppade sexistisk nätsida

Pojkar på Vittra gymnasium har utnämnts till ”Veckans liggunderlag”.Utmärkelsen har handlat om potentiell framgång hos motsatta könet. Kränkande, menar ­skolans rektor.

  • Publicerad 00:00, 28 feb 2012

Flera skolor har uppmärksammat att elever har haft sidor på Facebook där flickor har utnämnts till ”lammkött”.

På Vittraskolan på Södermalm har det i stället handlat om ”Veckans liggunderlag”. Och det är pojkar som har blivit utnämnda.

Facebooksidan ”Veckans ligg-underlag Vittra Södermalm” startade för några veckor sedan. För att kvala in gällde det att vara en kille med potential att vara framgångsrik hos tjejerna. Enligt skolans ledning är det ett kompisgäng killar som har drivit sidan. De ska ha sett det som ”en kul grej”.

Pojken som skapade ­sidan säger att det var en heder att bli utsedd – för då var man någon som alla ville ”ligga på”. Sidans medlemmar – både pojkar och flickor – uppmanades att komma med förslag och tips om lämpliga personer.

”Alla byter sina liggunderlag olika ofta. Vissa hittar en favorit som de skulle kunna tänka sig att ha så länge den håller och tar hand om den väl. Hur ofta byter ni liggunderlag? Är en vecka lagom lång tid?” frågade sidans skapare ­ i januari.

Totalt har fyra personer utsetts till ”Veckans liggunderlag”. Skolledningen på Vittra gymnasium tar starkt avstånd från det hela.

– Vi tycker inte att man ska reducera människor till ”liggunderlag”. Det är inte förenligt med vår policy mot kränkande behandling, säger rektor John Gustavsson.

Sedan han fick kännedom om sidan har skolledningen skrivit brev till alla föräldrar där de uppmanar dem att prata med sina barn om kränkningar. De har även själva pratat med eleverna och har nu sett till att sidan har stängts.

De som utnämnts beskrivs som åtråvärda, snygga och kompetenta inom de sporter de utövar. Men får även beskrivningar som ”Vi kan även berätta att he can teach you how to dougie, and that he’s real good at it”.

En av pojkarna kommenterar sin utnämning med att han är hed­rad. Andra har fått kommentarer som ”Grattis”, ”Kul för dig! Alla vill vara en madrass ;)” och ”Fan vad du kommer att få ligga nu”.

Om någon har känt sig kränkt är oklart.

– Vi har inte fått några tecken på att någon skulle ha känt sig kränkt. Men på informationsmötet i torsdags sa lärarna att någon hade gjort det, säger Pontus Arledal Thunell, vice ordförande i elevrådet.

Alla som har utnämnts är pojkar. Eleven Charlotte Carlström tror att läget hade varit ett annat om tjejer hade utnämnts.

– Som tjej är det mycket mer negativt att bli kallad liggunderlag än som kille. Man skulle inte vilja att det var så, men så är det.

Karl Ringkrans, även han elev, håller med:

– Jag hade inte känt mig kränkt. Men jag tror att det är skillnad för tjejer. Så ser det väl ut överlag. Jag vet inte varför men det är så. Samtidigt låter namnet mer illa än ­sidan är, säger han.

Ann Werner, genusforskare på Södertörns högskola, är inte förvånad över att eleverna upplever att det skulle vara skillnad om en flicka skulle få samma utnämning.

– Det finns en uppfattning om att vi skulle bli mer och mer jämställda i vårt samhälle. Den döljer att killar och tjejer behandlas olika, säger hon.

Att förändra det tror hon tar tid.

– Människors syn på män och kvinnor formas av samhället och kulturen i stort. Det finns ingen enkel lösning på detta, däremot kan man arbeta för politiska förbättringar i hela samhället, till exempel när det gäller synen på killar och tjejers sexualitet.

Enligt ledningen rör det sig om ett kompisgäng killar som sett det som en kul grej.

– Det läskiga i det här är att de som utnämns inte har någon kontroll på vad folk går in och kommenterar, säger biträdande rektor Johan Skofteröd.

Eleven Charlotte Carlström tycker det är bra att skolan har sett till att få bort sidan.

– Det kanske inte är så kul i framtiden när man söker jobb att ligga ute på nätet som liggunderlag.

Att reducera människor till ”liggunderlag” är inte förenligt med skolans policy mot kränkande behandling, menar skolans rektor.

Rektor John Gustavsson diskuterar med några elever som dock inte har med Facebooksidan att göra.