Mariella Augustsson är djupt imponerad över hur lärare, elever och vårdnadshavare tagit sig an utmaningen. Foto: Läsarbild Privat

Skolan: “Omställningen till distans har gått bra”

En vecka har gått sedan Järfälla gymnasium helt gick över till distansutbildning för sina 1000 elever.  – Det har gått otroligt bra, säger rektor Mariella Augustsson. 

  • Publicerad 05:02, 3 apr 2020

Hur mår Järfälla? Över en månad har gått sedan det första fallet av covid-19 konstaterades i Stockholm. Nu tar Mitt i tempen på situationen.

Först ut att berätta om läget var kommunens näringslivschef Fredrik Persson, följt av socialdirektören Jenny Wilhelmsson. 

Nu flyttar vi oss till gymnasieskolans värld och har pratat med Mariella Augustsson, rektor på Järfälla gymnasium. 

Hur har omställningen till distansundervisning gått?

– Det har gått otroligt bra. Jag är djupt imponerad över hur lärare och elever tillsammans har tagit sig an den enorma utmaningen. Men även vårdnadshavare som stöttat sina ungdomar och personal i den här övergången. Det känns jättefint. 

Förstått allvaret

Fokuset i skolan den här veckan har varit att låta elevhälsan fånga upp tecken på om någon elev ännu inte kommit igång ordentligt. Men de allra flesta är igång, enligt Mariella Augustsson.

– Det känns som att eleverna förstått allvaret i situationen och att alla behöver bidra och samtidigt fullfölja sin utbildning. Att man behöver ta sig an det här som en ung vuxen, men samtidigt hojta till när man stöter på problem.

Hur bedömer du läget på gymnasiet överlag?

– Det är lite dubbelt, det är både imponerande att följa processen samtidigt som det också är smärtsamt. Vi märker av mycket oro hos elever, både för samhället och för närstående. Där hjälps vi åt att lyssna och stötta. Elevhälsan har en väldigt viktig roll. 

Hur mycket värre är det nu än tidigare kriser? 

– Jag har aldrig varit med om någonting liknande och inte heller de rektorkollegor jag känner på andra skolor. 

Översvämning

För några år sedan var skolan med om en översvämning. Då behövde personal och elever lämna och ställa om i nya lokaler.

– Men det var under en kortare period och vi fick fortfarande vara med eleverna. Det här är en helt annan typ av utmaning, nu drabbas alla på ett eller annat sätt och vi vet inte hur länge, säger Mariella Augustsson.

Vad behövs för att läget ska bli bättre? 

– Vi försöker hela tiden att parera olika utmaningar som kan tänkas dyka upp. Just nu kan man säga att vi har tre fokusområden. 

Ett fokusområde är att rigga upp så att eleverna kan få stöd inom olika ämnen. Då kommer de antingen kunna få stöd på distans eller komma till skolan.

– Det krävs för att undervisningen på distans ska kunna rulla.

Testa, lära, utvärdera och ompröva

Det andra skolan fokuserar på är att se över hur eleverna ska nå de praktiska kunskapskraven där man inte kan förvänta sig att eleverna har materialet hemma.

Och det tredje är att utveckla fler, bättre och varierade examinationsuppgifter.

– Nu behöver vi tillsammans hjälpas åt för att hålla ångan uppe. Det gäller att hela tiden testa, lära, utvärdera och våga ompröva. 

Hur mår Järfälla gymnasium? På en skala mellan 1-10? 1 är normalläge och 10 exceptionellt tufft. 

– Jag kan inte riktigt svara på det, det är så många parametrar. Även om undervisningen rullar på fint så är läget tufft framför allt för de som går i årskurs 3. Det här inskränker enormt på deras sista år och vi vet inte hur det blir med studenten.

Vad gör du för att stötta Järfälla under coronakrisen? Vill du tipsa om någon som gör en god insats eller har tagit ett bra initiativ?

Tipsa på sara.frisk@mitti.se.