Det råder ingen tvekan om vad som ligger högst upp på Socialdemokraternas agenda för 2022: Skolan.

I sin skuggbudget för nästa år vill de höja skolpengen, som följer varje barn och som ska täcka kostnader för löner med mera, med sex procent. Det är dubbelt så mycket jämfört med majoritetens höjning 2021, som var tre procent.

– I pengar räknat blir det 60 miljoner kronor mer till skolan i vårt förslag och det motsvarar 91 lärartjänster, säger Julia Ekedahl (S), oppositionsråd med inriktning skola och förskola.

Förskolan får i förslaget en höjning med fyra procent som främst är tänkt att minska barngrupperna.

Även äldreomsorgen skulle få en en rejäl höjning av pengen, sex procent, om Socialdemokraterna hade makten, pengar som S vill ska gå till att motverka ofrivillig ensamhet.

75 miljoner till klimatet

Ett tredje område som S vill satsa på är ökad trygghet och att få bort knarket bland unga i kommunen. Här föreslår S 7,5 miljoner kronor till bland annat trygghetsvärdar som får jobba i olika delar av kommunen.

Det fjärde stora paketet i förslaget är en satsning på ökad framkomlighet på kommunens vägar och investering i klimat och elektrifiering. Det senare vill S lägga 75 miljoner kronor extra på under tre år, utöver de 50 miljoner som majoriteten föreslår. Här ingår också att försöka få ännu fler fordon i kommunen att gå på el.

Totalt rör det sig om en satsning på 83 miljoner kronor mer till verksamheterna jämfört med vad de har att röra sig med idag.

Det finansieras genom att spara in på konsulter, personal från bemanningsföretag och annan, enligt S, onödig administration inom kommunen. Och genom att inte sänka skatten med 20 öre, som majoriteten föreslår.

– När medborgarnära verksamheter måste spara och lärare sägs upp, samtidigt som övergripande administration får kosta pengar, då är det något som är fel, säger oppositionsrådet Carl Kangas.

– Vi tycker att man ska anställa fler istället för att anlita dyra bemanningsföretag ute i verksamheterna och dra ner kraftigt på användandet av konsulter, tillägger han.