Skolan blir roligare med mobil och läsplatta i klassrummet

Mattelektion med klass 9B på Östra grundskolan i Skogås. På schemat geometri. På borden läsplattor och elevernas mobiltelefoner. På väggen en TV med klassens mentor Anders Enströms youtube-kanal.

  • Publicerad 15:22, 24 mar 2016

Som vanligt är det ingen Hollywood-rulle med action hela tiden. Men den har viktiga poänger hur vi ritar symmetrilinjer i geometriska figurer.

Anders pausar youtubefilmen.

– Frågor på det?

Tamralech Molla är i gång med dagens övningsuppgifter, som finns att ladda ner i appen google classroom.

– En uppgift går alltid att lösa på olika sätt. Med papper och penna. Eller med Ipaden. Nu använder jag nog paint-appen, säger hon och börjar dra linjer på läsplattan.

Går det att dra symmetrilinjer genom ett parallellogram? Är det något man inte förstår finns alltid Anders där.

– Eller så kan jag tänka själv. Hur ska jag göra för att ta reda på det här? Kanske med en sökning på google? Det är lättare att komma ihåg något som man själv tagit reda på, säger Tamralech.

Varning för falsk information

Men det gäller att vara försiktig, på internet finns också falsk information.

– Vi har lärt oss att jämföra information. Jag tror att det är viktigt att lära sig det här innan man börjar gymnasiet, där har lärarna inte lika mycket tid, säger hon.

Kunskapen finns där ute. Det gäller bara att göra den till sin egen, menar Anders.

– Det gör man genom att få skapa något själv. Som en film eller en podcast. Gör man något som ska delas med världen så måste det bli bra. Det sporrar eleverna att göra sitt bästa.

Inga läxor

Klassen använder knappt läroböcker. Anders ger inga läxor. Och inga prov.

– Ändå slår mina elever rekord på de nationella proven varje år. För de har inarbetat kunskapen genom att vara kreativa. Inte för att de skrivit prov som de övat på innantill. Sånt glöms bort, säger Anders.

William Karlsson missade videogenomgången.

– Jag skrev nationella prov i svenska och kom lite sent. Men det är okej, alla lektioner finns på internet. Jag kan kolla videon när som helst, säger han.

Lektioner finns i förväg

Lektionerna finns tillgängliga flera veckor i förväg.

– Om du är snabb kan du alltid börja jobba framåt. Vi får hela tiden direkt feedback. Och om vi missat något får vi en automatisk påminnelse, säger Rebecka Bhuiya.

Edgars mobiltelefon surrar till på ljudlöst. Mamma. ”Kan inte prata just nu. Lektion”.

Embla Brindesjö och Josefine Nordin lyssnar på musik med en hörlur i varsitt öra.

– Anders tycker det är okej, så länge vi lär oss och inte stör andra, säger Embla.

Är det inte lätt att tappa fokus och gå in på Facebook?

– Jo, visst. Men ibland kan det vara okej att ta en kort paus och kolla i mobilen. Bara man hinner göra det man ska, säger Josefine.

Anders inställning till teknik i klassrummet har provocerat andra kollegor i landet. Och en och annan förälder.

– Många har en uppfattning hur det ska vara i skolan, med bänkade elever som sitter tyst och skriver. Men jag tror skolan behöver vara en kreativ plats, säger Anders och fortsätter:

– I dag utbildar vi elever som vi inte vet vad de ska jobba med om tio år. Deras framtida yrken kanske inte finns i dag. Det vi vet är att tekniken kommer vara viktig.

Allt fler skolor erbjuder läsplattor till sina elever. Även förskolor. Men det finns en risk med tekniken också.

– Teknik förstärker undervisningen. Är undervisningen bra kan den bli ännu bättre med teknik. Är undervisningen dålig? Ja då blir den ännu sämre, säger Anders och fortsätter:

– Eleverna behärskar redan tekniken. Det är vi lärare som måste fortbilda oss hur vi använder den som ett pedagogiskt verktyg. Annars blir Ipaden inte mer än en dyr skrivmaskin.

Embla och Josefine förstår att många lärare har det tufft med elevers mobiltelefoner som stjäl uppmärksamhet från skolan.

Lär att ta ansvar

– I min förra skola fick vi inte ens ha mobiltelefonen i klassrummet. Det var svårt i början. Men vi har vant oss. Och lärt oss ta ansvar för skolarbetet, säger Embla.

– Har du tillgång till mobilen hela tiden blir det inte en så stor grej. Mitt tips till andra lärare är att försöka avdramatisera tekniken, säger Josefin.

Anders Enström

Är förstelärare i Matte, NO och teknik och mentor för klass 9B på Östra grundskolan i Skogås.

Anders finns tillhands för sina elever dygnets alla timmar. Han möter dem där de finns, i sociala medier.

I stället för att bli förskräckt av elevernas närvaro i sociala medier knyter Anders in det i undervisningen. Klassen kan till exempel få en uppgift att fota grundämnen med mobilen och lägga ut på instagram med hashtagen #NOmedAnders.

Visa merVisa mindre

Frågor. Hur gör jag min undervisning mer intressant med hjälp av tekniken? Hur kan mina elever bli hjälpta av tekniken?