Annerstaskolans kökschef Michael Bäckman har länge satsat på vegetariskt. Foto: Elin Salenstedt

Skola slopar kött i fem veckor

I Huddingeskolan Annerstaskolan har den prisade kökschefen Michael Bäckman slopat halvfabrikat och maxat grönsakerna. Nu tar han nästa steg och prövar att köra helt ovo-lakto-vegetariskt.

  • Publicerad 16:42, 9 mar 2020

Jag har lite svårt att se att man kan kritisera det här från vuxet håll, när alla vet att haven är på väg att fiskas ut.

– Vi kan inte stå till i skolmatsalarna i Sverige, vi måste våga göra nånting, säger Michael Bäckman.

Han står i skolköket och provsteker en ostraggmunk inför nästa veckas meny. I dag serveras bönburgare med hemgjort hamburgerbröd, och en annan burgare på ajvar, feta, chipotlechili och formbar sojafärs. Utöver det mac´n'cheese, en linssoppa plus full salladsbuffé.

– Från hemmen föreställer man sig kanske en kantin med böngryta men så är det alltså inte. Det är en otrolig matglädje i det här, säger han.

Det kommande fem veckorna har Michael tagit fram matsedlar med minst två vegorätter per dag så att barnen kan välja. Och det blir alltså inget kött. Han hoppas att det här bara är början.

Omåttliga mängder kött

– Vi behöver stötta våra barn att tänka och äta klimatsmart. Jag har pratat med hemkunskapslärare om att samarbeta kring det här. Vi behöver inte i tid och otid konsumera omåttliga mängder kött, säger Michael.

Annerstakolan har sedan tidigare två till tre vegdagar i veckan, och eftersom köket gradvis ökat andelen vegetariskt utan att någon reagerat kände Michael att skolan är redo.

– Motstånd mot vegetariskt tror jag sitter mycket i huvudet, och jag tar mig tid att förklara varför vi gör det här. Sedan gäller det att smyga fram.

När skolköket tidigare slutade med ketchup och halvfabrikat var det blåsigt till en början men idag är alla vana. Skolans första vegovecka följer samma mönster.

"Fan ska vi äta veg?"

– Den första dagen: fan ska vi äta veg? Tisdag äter de bara. Onsdag galet populär grönsaksplätt och igår två olika sorters gratänger plus hashbrowns som gick som smör i solsken. Jag lär mig hela tiden vad jag ska fortsätta med. När man lyssnar på barnen som de förtjänar får man den feedback man behöver för att kunna fortsätta.

Han har inte mött mycket motstånd. Skolledningen är vana vid att Michael hittar nya grepp, och flera politiker har tagit kontakt för att säga att de stöttar idén.

– Många har blivit väldigt glada. En mamma ringde och tyckte att barnen blir inte mätta. Men ingenting kan vara mer fel, bara genom att äta salladsbuffén blir du mätt. Bara genom att äta det hembakta brödet, säger Michael.

– Jag har lite svårt att se att man kan kritisera det här från vuxet håll, när alla vet att haven är på väg att fiskas ut. Att det ser ut som det gör med klimatet. Alla måste ju hjälpas åt med den klimatkatastrof vi står inför, och hjälpas åt att lära våra barn att tänka annorlunda.