Skola på Lidingö håller stängt på grund av corona-oro

Stillerska filmgymnasiet håller stängt hela veckan, med anledning av oro för coronaviruset. På de kommunala skolorna får elever som varit på sportlovsresa vara hemma frivilligt, utan att få ogiltig frånvaro.

  • Publicerad 13:06, 2 mar 2020

Stillerska filmgymnasium, med 60 elever, väljer att stänga skolan hela veckan och i stället ha undervisningen på distans via nätet.

– En hel del elever har under sportlovet varit i bland annat Italien. En oro har spridit sig kring om det eventuellt skulle finnas risk för smitta. Ingen är i nuläget sjuk som jag har inforation om, men vi tog detta beslut för att skapa lugn och studiero, skriver rektorn på Stillerska, Anette Lorenzen, i ett sms till Mitt i.

Elever stannar hemma

Elever på Christinaskolan som varit i riskområdena, som Kina, Iran eller norra Italien uppmanas att vara hemma hela veckan.

– Det har varit stor oro i delar av föräldragruppen inför skolstarten nu efter lovet, så vi har bett alla elever som varit i riskområdena att stanna hemma den här veckan. Det för att hålla skolmiljön lugn, men också för att minimera smittspridningen, säger Amanda Schütz, VD på Christinaskolan på Lidingö.

Beslutet gäller tills på fredag, och då tas ett nytt beslut ifall eleverna får komma tillbaka till skolan på måndag, eller om de ska vara hemma en vecka till.

”Finns en oro”

På de kommunala skolorna ser det annorlunda ut. Där får elever som varit på semester i riskområden vara hemma i 14 dagar utan att få ogiltig frånvaro, men det är inget krav.

– Även elever som varit på semester i andra områden och känner sig oroliga får vara hemma, säger Stefan Anderman, verksamhetschef för Lidingös kommunala skolor.

Beslutet togs på söndagskvällen.

– Vi märker och ser att det finns en stor oro bland föräldrar och elever. Många har hört av sig med frågor, men vi går på Folkhälsomyndighetens rekommendationer att man får gå till skolan, men är man orolig får man vara hemma, säger Stefan Anderman.

Följer utveckligen

Friskolorna Vittraskolan och Futuraskolan följer även de Folkhälsomyndighetens rekommendationer om att elever som är friska kan gå till skolan, men känner man sig orolig får man vara hemma och göra skoluppgifter hemifrån.

– Risken för smitta är ju låg, men vi har respekt om man väljer att sätta sitt barn i frivillig karantän, säger Kicki Blomberg, rektor på Vittra Lidingö.

Lidingö Stad skriver på sin hemsida att de följer utvecklingen kring viruset noggrant och samarbetar med Samverkan Stockholmsregionens samhällsaktörer där bland andra Länsstyrelsen i Stockholm, länets kommuner, region Stockholm, Stockholms hamnar, polis, Trafikverket, Militärregionen mitt ingår.