Kvarteret Garnisonen ska öppnas upp och bli tillgängligare. Foto: Oliver Lindkvist

Skola och bostäder kan byggas i ”nya” Garnisonen

Slutna Garnisonen ska öppnas upp – bostäder, hotell och en skola kan byggas mellan TV-huset och Karlaplan.

  • Publicerad 11:28, 21 jun 2018

Garnisonen är inte så öppet och tillgängligt som det borde vara. Det tycker fastighetsägaren Vasakronan som vill bygga om i kvarteren.

– Vi tittar på möjligheterna för att öppna upp det här stora kvarteret mitt på Östermalm, och få det att leva flera timmar om dygnet, säger Anna Nyberg, chef för fastighetsutveckling på Vasakronan.

Rivningar krävs

I ett start-pm skriver tjänstemännen på stadsbyggnadskontoret att man vill utreda om det går att bygga om kontorskvarteren så att det även blir bostäder, hotell och handel. Men en ny skola och förskola ska också undersökas.

Man vill också kolla om det går att öppna upp större stråk från flera håll in i det i dag slutna kvarteret. Stadsbyggnadskontoret säger att det kan krävas en del rivningar för att få till dessa stråk, men att det krävs stor varsamhet.

– Vi ska titta på vilka delar som är värda att bevara och vilka som det kan gå att få fram ännu tydligare, säger Anna Nyberg.

Kan dröja 5-10 år

Det kan också bli aktuellt att uppföra nya byggnader – så som ett bostadshus vid Linnégatan.

– Bostäder kommer vi framför allt att titta på längs med Linnégatan där det är parkering i dag, men även inne i kvarteren kan det bli bostäder, säger Anna Nyberg.

Planarbetet inleds alltså nu och och det kan dröja 5-10 år innan det faktiskt händer något konkret inne i kvarteren, säger Anna Nyberg.

– Vi hoppas givetvis att det ska gå snabbare men nu ska vi göra antikvariska undersökningar, tittar på möjligheter tillsammans med staden och så tar vi det framåt därifrån.