700 nazister. Emerich Roth är initiativtagare till Fryshusets satsning på att hjälpa människor att lämna högerextrema rörelser. Han säger att han genom åren hjälpt 700 nazister att hoppa av. Foto: Ylva Bergman

Skola kontrar nazi-aktivismen

Kärrtorps gymnasiums svar på den ökade nazi­aktiviteten: en temadag med förintelseöverlevare och Expo. ”Vi vill visa att vi står enade mot rasismen”, säger skolan.

  • Publicerad 10:42, 17 okt 2016

Eldsjäl. "Även elever och vi lärare kan bära på fördomar, som hur vi pratar med varandra" säger Konstantinos Gountas, som tagit initiativ till temadagen. Foto: Ylva Bergman

I kölvattnet av den beryktade naziattacken på Kärrtorps torg 2013 har skolan utsatts för upprepade nationalsocialistiska klotterattacker. Det har fått läraren Konstantinos Gountas att ta initiativ till anti-rasistiska temadagar. Nu i veckan anordnades den fjärde i ordningen.

– Allt började med klottret, totalt har väl skolan utsatts ett 15-tal gånger de senaste åren. Och visst, vi kan diskutera med eleverna hur mycket som helst om det. Men det här är ett sätt att visa på hur de själva kan bemöta rasism, och att vi står enade mot den, förklarar Gountas.

I aulan fick ett 100-tal förstaårselever lyssna på och ställa frågor till förintelseöverlevaren Emerich Roth, sociale entreprenören Siavosh Derakhti och Elias Tuffaha, från den anti-rasistiska stiftelsen Expo.

Johanneshov värst drabbat

Som vi rapporterat tidigare har den militanta organisationen, som ligger bakom de högerextrema propagandkupperna, den senaste månaden steppat upp till ”extrema” nivåer. Värst drabbat är Johanneshov, dit Kärrtorp räknas.

– Det finns aktivister som bor här, men mest är det på grund av att Kärrtorp har fått ett symboliskt värde för de högerextrema efter attacken 2013. De vill signalera ”tro inte att vi gett upp”, säger Elias Tuffaha.

Den 92-årige förintelseöverlevaren Emerich Roth, som säger att han med ålderns rätt börjat trappa ner på sina föreläsningsåtaganden, vill dock varken prata om högerextrema, rasister eller nazister.

– Det bästa är att inte kalla dem för vad de själva vill, det stärker deras falska självförtroende. Om vi slutar kalla dem för nazister avslöjar vi och punkterar ondskans budbärare. Jag kallar dem för vad de är: hatare, huliganer, kriminella, förklarar Roth.

”Hitler var en fegis”

En ung gymnasieelev räckte upp handen och frågade om Roth någonsin träffat Hitler ansikte mot ansikte. Svaret drog ner skratt och applåder:

– Hitler besökte aldrig ett koncentrationsläger för att han var en fegis!

Emerich Roth säger att det bästa sättet att bekämpa hat är att skaka en människans hand och fråga ”hur mår du”.