Hamnskolan, vid Vintertullstorget, är en F–6-skola som idag huserar 150 skolelever och 50 förskolebarn. Nu finns planer på att skolan ska expandera, och omfatta även ett högstadium.

Ett bygglov har lämnats in för att skolan ska få använda ytterligare delar av fastigheten, som är känd under namnet Vintertullen, till den utökade verksamheten.

Förändringen innebär att antalet skol- och förskoleplatser ökar till totalt 444 stycken.

Gård som skolgård

Den gård som Vintertullen ligger runt föreslås användas som skolgård, och för övrig aktivitet ska verksamheten ha tillgång till närliggande grönområden som Stora Blecktornsparken.

– Det stämmer att vi ansökt om bygglov för en utbyggnad av Hamnskolan på Södermalm. Det finns ett stort behov och intresse för fler utbildningsplatser i anslutning till Hamnskolans för- och grundskola, skriver skolans rektor Jessica Mozakka, i ett sms.

Andra planer på gång

Samtidigt, i samma hus, börjar det dra ihop sig för bygget av en uppgång till nya tunnelbanan. Fastighetsbolaget Landia, som äger huset, har tidigare haft planer på att kafé eller restaurang ska öppna i byggnaden.

– Om skolan blir av så blir det inte så på kort sikt. Däremot kan det ske efter att tunnelbanan byggts, säger Landias vd Jonas Ramstedt.

De genomgångsbostäder för nyanlända i huset, som drivs av SHIS, kommer också vara kvar i minst 4–5 år, uppger Jonas Ramstedt.

De ytor skolan vill ta över är tomställda ytor och allmänna utrymmen.

Inga klara besked

Hur tidsplanen för skolan ser ut är oklart. Än är det tidigt i processen, menar Jessica Mozakka, och ber att få återkomma i ett senare skede med svar på vidare frågor.

Ärendet ska ut på grannhörande från 25 november till 9 december.