Finalister. Klocktornet, till vänster, gjordes av Mattias Lanner medan Torun Arnshav och Maya Söderlund Karlsson skapat detaljrika Barkholken. Foto: Naturskyddsföreningen

Skola i Västerhaninge tog sig till final – i år igen

Västerhaninge Montessoriskola gjorde återigen succé vid årets upplaga av SM i fågelholk. Det blev ingen vinst den här gången, men två av bidragen tog sig hela vägen till final.

  • Publicerad 16:48, 9 apr 2021

SM i fågelholk är en tävling för grundskole- och gymnasieklasser som varje år arrangeras av Naturskyddsföreningen i samarbete med Nordiska trädgårdar på Stockholmsmässan och Skansen.

Och förra årets guldvinnare, årskurs 6 på Västerhaninge Montessoriskola, fanns representerade även under årets guldstrid.

Både Klocktornet av Mattias Lanner och Barkholken, av Torun Arnshav och Maya Söderlund Karlsson, tog sig till finalen som nyligen avgjordes.

Har blivit en tradition

Men att de inte kammade hem högsta vinsten är ingenting som grämer vare sig elever eller slöjdläraren Carina Linner.

– Nej eleverna är jättestolta över sina bidrag och att ha kommit hela vägen tlll final. Det är trots allt nästan 400 fågelholkar i tävlingen. Vi skickade in nio bidrag och två gick till final, det är jättekul, säger hon och tillägger att det blivit en tradition för årskurs 6 att medverka.

– Det är en fantastisk rolig tävling som också ökar barnens intresse för naturen.

Kommer ni skicka in bidrag även nästa år alltså?

– Ja, självklart kommer vi göra det. Det är även en bra uppgift som passar in i läroplanen. Eleverna får samarbeta och hjälpa varandra att komma på idéer. Det är jätteroligt, säger hon.

Syftet med tävlingen är att bevara den biologiska mångfalden och lyfta fågelholken som en möjlighet att hjälpa fåglar i sitt närområde.