Skola i Raoul Wallenbergs anda öppnar i Järvastaden

Hösten 2017 öppnar den nya skolan i Järvastaden. Nu står det klart att det blir Raoul Wallenbergskolan som kommer att driva utbildningen.

  • Publicerad 09:05, 21 sep 2015

I dag blev det klart att Raoul Wallenbergskolan kommer att driva undervisningen i den nya skolan i Järvastaden som öppnar hösten 2017. Skolan finns sedan tidigare på fyra platser: Bromma, Skokloster, Uppsala och Skövde.

Den nya skolan får minst 500 elever, till en början årskurs F-6.

– Sedan har vi en tomt intill skolan som vi lämnar öppen för att den delen kan bli förskola eller högstadium, säger Raoul Wallenbergskolans vd Maria Ljungkvist.

Idén är att man ska bli ”Skolan mitt i byn”, menar hon.

– Vi ska inte bara vara skola utan en mötesplats för dem som bor runtomkring. Andra kommer att kunna använda lokalerna på andra tider än när vi har dem till undervisningen.

Skolan får en fritidsgård och tanken är att idrottshallen, musiksalen och hemkunskapssalen ska kunna användas av andra utanför lektionstid. Skolan får även ett eget kök vilket öppnar upp för en möjlighet att erbjuda catering.

– Många föräldrar har långa pendlingstider. Om de vill kommer de att kunna köpa sin middag hos oss och ta med hem. Det blir premiär för den möjligheten här, säger Maria Ljungkvist.

För dem som inte känner till – vad har ni för koppling till Raoul Wallenberg?

– Vi har Raouls familjs tillstånd att använda hans namn, och vi har regelbundna kontakter med familjen Wallenberg genom hans syster, Nina Lagergren som är 94 år. Vi tror på att det är viktigt med goda förebilder i livet och vi ser att Raoul är en person som är en god förebild för alla.

Skolan drivs av fyra ledord, varav tre fanns nedskrivna på Raoul Wallenbergs kontor i Budapest då han räddade 10 000-tals judar undan Förintelsen.

– Det är medkänsla, mod och handlingskraft. Sedan har vi själva lagt till ärlighet.

Maria Ljungkvist menar att de värderingarna genomsyrar skolans arbete, men fokus ligger också på disciplin.

– Vi tror på struktur, arbetsro och ordning och reda. Eleverna står upp på led innan lektion och går in. Alla har en fast placering som läraren bestämmer. Det är bra för ensamma barn, som annars kan sitta och tänka hela rasten: ”är det någon som vill sitta bredvid mig?”.

– Sedan ska vi göra positiv skillnad i alla elevers och barns liv. Vi väljer inte våra föräldrar utan vi hamnar där vi hamnar. Duktiga lärare kan häva den skillnaden i lotteriet som livet är.

Det låter ganska kaxigt?

– Ja, det är kaxigt, men faktum är att all forskning visar att det är så. Lärare jobbar med det kompensatoriska uppdraget, att man ska kompensera det socioekonomiska arvet. Uppförsbacken för en arbetargrabb är brantare och längre än vad den var på 1960-talet, det ställer höga krav på oss.

I januari skickar man in en ansökan till Skolinspektionen om att driva skolverksamhet. Man tänker tillämpa sig av närhetsprincipen.

Järvastaden ligger både i Solna och Sundbyberg, och gränsen går längs med Brotorpsvägen.

Kommer barn från Sundbyberg att få gå i skolan?

– Vi ställer den frågan till Skolinspektionen, sedan följer vi det beslutet de tar, säger Maria Ljungkvist.