Uppslag. Vi reser tillbaka 35 år med Rasmus Juhlin fynd av den välbevarade lokaltidningen. Foto: Anton Kyhlbäck

Skola hittade dåtidens nyheter på vinden

En kontroll av ventilationen ledde till ett oväntat fynd bland dammråttor och saftburkar på Vasaborgs skola.

  • Publicerad 10:00, 28 nov 2020

Danderyds kommun planerar för skatteändring. Ett räddningspådrag efter en försvunnen papegoja. Roslagsbanan ska rustas upp.

Låter det bekant?

Det har varit några av nyheterna i norrortskommunerna under hösten. Men redan för 35 år sedan skrevs ungefär samma rubriker, visar det sig.

Nyligen hittades en gammal, men välbevarad, upplaga av norrorts tidning på Vasaborgs skola i Danderyd. Resursassistenten Rasmus Juhlin gjorde det oväntade fyndet.

– Jag skulle upp på vinden för det var några som skulle kolla ventilationen. Då såg jag tidningen ligga där, säger han.

Catarina Olsson, rektor på Vasaskolan, berättar att byggnaden en gång har varit en bostad för skolpersonal, och att vinden troligen stått orörd sedan 1985.

– Det är lätt hänt att gamla intressanta saker städas bort. Så det här är ju jättekul, säger hon.

Karin var en av journalisterna

Tidningen gavs ut i oktober, 1985, och kostade tre kronor (motsvarande 7 kronor i dagens penningvärde). Bevakningsområdena var Danderyd, Täby, Vallentuna, Vaxholm och Österåker.

Redaktionen var belägen på Biblioteksgången 5 i Täby. Åtminstone fyra journalister arbetade för tidningen. Redaktören Bror Landin, Bo Gustafsson, Louise Drangel – och Täbybon Karin Virgin, som idag är chefredaktör för Ingenjörernas medlemstidning.

– Oj, det var mina första trevande steg som journalist, säger hon.

– Jag var nog inte mer än 20 år då. Jag var inte direkt anställd utan frilansade lite, eftersom jag drömde om att bli journalist i gymnasiet. Jag fick ofta uppdrag på helgerna, som att gå på matcher för Täby basket som var populära då.

Fynd. Rasmus Juhlin hittade tidningen Norrort som hade bevakningsområde Danderyd, Täby, Vaxholm, Österåker och Vaxholm, på vinden där han jobbar.

Journalist. Karin Virgin är fortfarande journalist 35 år senare. Foto: Privat

Är det mycket samma typ av lokalnyheter idag, som på den tiden?

– Då gick man mer på officiella dagar, som när hembygdsföreningen skulle träffas. Idag är det lite lättare att komma nära lokalborna med internet och sociala medier som källa, säger Karin Virgin.

Rasmus Juhlin kollega, läraren Pernilla Qvist, menar att fyndet är kul eftersom de ofta läser lokaltidningen.

– Det bästa med tidningen är när man får om enskilda individer, hjältar och positiva insatser, säger hon.

Rasmus Juhlin instämmer:

– En liten nyhet kan annars bli en stor i det lilla samhället, som att man hittar en lokaltidning på en vind.

Förutom tidningen hittade skolpersonalen även gamla sällskapsspel som Nya Finans och Budget – Vart tog pengarna vägen?, och dunkar för saft, bland alla dammråttor.

Danderyd. Förra året höjde Danderyds kommun skatten – efter ett underskott. Frågan var även uppe 1985, då en stor summa pengar fattades i kassan.

"På måndag avgörs Elverkets öde" lyder rubriken till upplagans vänsterkryss. På sida 15 bevakar journalisten Bror Landin ett kommande kommunbeslut kring försäljningen av bolaget Roslagens Energi AB (vilket sedermera blev sålt). Orsaken var att de lokala moderaterna fått ett underskott i kommunkassan på 28 miljoner, och där en privatisering av det kommunala elbolaget även sågs som en fördel för abonnenterna. En av intervjupersonerna var Nils Jonsson på elverket.

Vallentuna. Efter ""långa och hårda förhandlingar" räddades Kårstabanan, skriver journalisten Louise Drangel.

"Kärstabanan ÄR RÄDDAD" är rubriken i en av tre lokala nyheter i Vallentuna. De andra två lokalnyheter var en upprustning för badplatsen på Lindholmen och en investering i två miljoner till ett ridhus i Veda. Journalisten Louise Drangel bevakade Kårstabanans nyhet där hon kunde meddela sina läsare att tågen mellan Kårsta till Lindholmen kan fortsätta rulla de närmaste tre åren efter "långa och hårda förhandlingar" mellan de borgerliga partierna i landstinget.

Österåker. 2 600 personer besökte ishallen under TV-pucken i Österåker, i oktober 1985.

"Flygande start i nya ishallen" står det i rubriken till journalisten Bror Landins artikel på Österåkers lokalsidor. Från platsen kunde han i både text och bild referera att 2 600 betalande besökare var på plats när TV-pucken hölls i den nyligen invigda hallen. Han intervjuade även Boris Eriksson och Lena Larsson i IFK:s cafeteria: "Vi redovisar ett mycket bra försäljningsresultat" sa då Boris till lokaltidningen.

Täby. Täby basket fick ofta plats på lokalsidorna under storhetstiden 1985.

På första och sista sidan i tidningen hittas Täbys hetaste nyheter i oktober, 1985. En amazonpapegoja värd 3000 kronor på rymmen hade fått Täby brandkår att rycka ut. "Den kan ju inte klara kommande stränga nätter. Gojan försöker klara livhanken på äpplen och utlagda jordnötter" sa då Monica Nevrell till tidningen. Journalisten Bo Gustafsson refererar även att Täby basket, som nyligen vunnit Svenska cupen, har börjat sin träning inför den nya säsongen med nyförvärvet av amerikanen Nat Cole, 205 centimeter lång.