Stängs. Träporten vid Gaveliusgatan försvinner, men det skulle ge eleverna en egen, lugn skolgård, menar Magelungen Gymnasium Södermalms rektor Pia Lindberg. Foto: Privat

Skola försvarar rivning av port i historiskt kvarter

I kvarteret Riset vid Vita bergen vill en gymnasieskola bygga ut, planer som fått kritik av grannar. Men nu slår skolan ifrån sig. "Varje skolplats betyder enormt mycket för våra elever", säger rektorn Pia Lindberg.

  • Publicerad 15:30, 26 mar 2021

I det historiska kvarteret Riset, norr om Gaveliusgatan vid Vita bergen, finns planer på att bygga ut en befintlig fastighet och bygga ett nytt gårdshus.

Grannar har kritiserat det planerade bygget med att det skulle förstöra den historiska miljön, att en gammal träport skulle försvinna och genomfarten till Tengdahlsparken skulle skäras av.

– För stort, fel plats och fel utformat, har en granne tidigare sagt om bygget till Mitt i.

En kampanj mot planerna har startats, och i skrivande stund har över 500 namn samlats in för att stoppa bygget.

Resursskola vill bygga ut

I kvarteret hyr resursskolan Magelungen Gymnasium Södermalm in sig. Där går elever med bland annat autism och adhd, i extra behov av stöd. Ombyggnationen skulle innebära att skolan kan ta emot ytterligare 30 elever.

– Vi har många som står i kö, och vi behöver fler skolplatser. Varje plats plats betyder enormt mycket för våra elever, som ofta inte får hjälp från annat håll. Här kan vi erbjuda dem en lämplig och trygg miljö, säger skolans rektor Pia Lindberg.

Nybygge. Gårdshuset är planerat att byggas framför det gula huset, mitt i bild. Bilden är tagen från Tengdahlgatan. Foto: Privat

Genväg kvar på annan plats

Bygget skulle inte betyda att gångvägen till Tengdahlsparken skulle försvinna, menar Pia Lindberg.

– Gångvägen hamnar bara på en annan plats, och kommer inte längre gå över skolgården. Porten försvinner, men vi får en grön och lugn skolgård för våra elever.

Kritik har också riktats mot att gårdshuset blir för stort, men Pia Lindberg menar att det ändå kommer harmonisera med befintlig miljö.

– Vi vill inte göra det för stort, bara tillräckligt stort för att kunna bedriva vår verksamhet där.

Bordlagt ärende

Beslut om bygglovet skulle tas av stadsbyggnadsnämnden 11 mars, men ärendet bordlades.

– Det fanns lite utestående frågeställningar, så vi behöver mer tid att tänka och ställa frågor. Det är ett bygge för ett gott ändamål, samtidigt som det är en väldigt känslig miljö, säger Cecilia Obermüller (MP), ledamot i stadsbyggnadsnämnden.

Ambitionen är att ärendet ska upp igen på sammanträdet 15 april.