Skola backar om könsuppdelad simning

Föräldrar till barn på Broängsskolan är upprörda över könsuppdelad simning rapporterar Sveriges Radio. Nu backar skolan.

  • Publicerad 17:40, 21 aug 2018

Den här veckan började skolorna i Botkyrka kommun. Från Broängsskolan i Tumba rapporterar Sveriges Radio om föräldrar som är upprörda sedan skolan infört könsuppdelad simundervisning.

– Det känns förlegat och inte alls genomtänkt. Läroplanen säger klart och tydligt att man inte får göra så här, sade en anonym förälder till radion.

Fler flickor i undervisningen

Enligt ett förtydligande som senare kom på Botkyrka kommuns hemsida har idrottslärarna delat upp eleverna i början av terminen för att få högre närvaro från framförallt flickor. Enligt kommunen är det inte några religiösa önskemål som legat bakom beslutet att dela upp i flickor och pojkar.

”Vi behöver tänka om”

Men efter inslaget i morse backar skolan.

– Vår tanke var att säkerställa att så många som möjligt kände sig bekväma. Men vi inser nu att det inte blev bra. Vi behöver tänka om och göra rätt. Vi förespråkar inte könssegregerad undervisning, säger rektorn Magdalena Eberhardsson till SR.

M: ”Jätteilla berörd”

Inte bara föräldrar reagerade. Det gjorde även Moderaternas oppositionsråd i Botkyrka, Stina Lundgren.

– Jag blev jätteilla berörd. Det är barn det handlar om. Känner flickorna olust att bada så är grundproblemet något annat. Kanske är det pojkarna man måste jobba med då, säger Stina Lundgren till Mitt i.

Emot badtider bara för kvinnor

Hon fortsätter:

– Moderaterna är också emot könsseparerade badtider och gick emot att man utökade de tiderna vid Fittjabadet tidigare. Män och kvinnor måste kunna leva sida vid sida i samhället, säger hon.

S: ”Så enkelt är det”

Att skolan nu tänkt om gläder också utbildningsnämndens ordförande Emanuel Ksiazkiewicz (S).

– I Botkyrka har man gemensam undervisning så enkelt är det. Bra att skolan tänkt om, säger han till Mitt i.