Många besöker Skokloster slott på sommaren och i år kan man passa på att kika runt på slottet besöka utställningen som lyfter Skoklosters många historiska men ofta förbisedda kvinnor.

– Det är dags att prata om slottsfruarna som haft inflytande och tagit ett stort ansvar på slottet, och det gör vi med hjälp av vår utställning ”Slottsfruar och klostersystrar - kvinnors inflytande och ansvar på Skokloster”, säger Annika Williams.

Annika har drivit detta kunskapsuppbyggnadsprojekt tillsammans med ett stort team av kollegor sedan starten hösten 2017. Hon är bland annat huvudproducent för utställningen och har varit redaktör för den publikation som släpps den 22 juni, samma dag som själva invigningen av utställningen.

– Vi påbörjade projektet med en massa frågor som ”Vilka var dessa kvinnor? Vad gjorde de och vilka slags liv levde de här på slottet?” Dessa frågor och en hel del andra svarar vi på i vår utställning som vi hoppas många kommer till. Det kommer att bli en massa att titta på, förundras över och läsa.

För de som blir extra intresserade finns en bok till försäljning med 15 fördjupade artiklar som är rikligt illustrerade, berättar Annika.

– En publikation och en utställning är ett kollektivt arbete.Vi är många som arbetat hårt för att kunna föra vidare kvinnornas historia och gläds nu åt att äntligen få göra det, både genom utställningen och den bok vi skrivit.

Projektet har genomförts med fokus på kvinnorna och deras insatser; äktenskapet, det sociala ansvarstagandet, ledarskapet, och värdet av kvinnornas medförda ekonomiska kapital (egendomar, pengar, konst, smycken med mera).  Det är en hittills undanskymd historia som nu lyfts fram i ljuset.

Projektet firar slottets första slottsfru, Anna Margareta von Haugwitz som fick slottet som en morgongåva. Hon föddes för exakt 400 år sedan och utställningen porträtterar henne och alla följande slottsfruar fram till 1967 då slottet såldes till svenska staten. Andra kvinnor som lyfts är abbedissorna i klostret. 

Utställningen kommer att äga rum i slottets gästrumsvåning i fem olika rum. Porträtt, dräkt, smycken, böcker och andra personliga och unika föremål kommer att visas upp.

– Varje rum kommer ungefär att spänna över ett århundrade och kronologiskt knyta samman kvinnornas berättelser med slottets.

En del av föremålen har funnits i slottets ägo medan många andra lånats från olika privata samlingar.

– Vi är oerhört tacksamma och stolta över våra värdefulla samarbeten med de privata samlarna. Vår utställning visar mycket som aldrig tidigare visats publikt.

I utställningen kopplas föremålen samman med kvinnorna och kan på så sätt ge insikter om vad kvinnorna gjort, åstadkommit, vilka slags liv de levt och de olika ledarroller de haft.

–  Flera slottsfruar tog ett stort socialt ansvar som att bland annat ta hand om alla anställda. Man kan kanske tro de enbart levde väldigt glamorösa liv men det var ofta hårt arbete också, inte minst för slottsfruarna i vår närtidshistoria som inte hade ett hov på 40 till 50 anställda så som Anna Margareta von Haugwitz hade.