Skoj på simskolan med finansministern

Magdalena Andersson (S) besökte Sätra strandbad på fredagen för att se hur regeringens simskolemiljoner kommer till nytta.

  • Publicerad 16:18, 3 aug 2018

I sommar har inga barn behövt huttra och gruva sig för att doppa sig i vattnet vid baden. Men på fredagen, när finansminister Magdalena Andersson (S) hälsade på vid simskolan vid Sätrabadet, fick barnen hålla sig på land i alla fall.

Vattenprover visade på bakterier vid badet, och har skickats på analys. För att vara på den säkra sidan blev det torrsim och andra övningar den här dagen.

Den här dagen var det inte läge att bada.

Finansministern besökte badet för att se hur regeringens satsning om 300 miljoner kronor på gratis simskolor fallit ut.

Simkunnigheten är ojämnt fördelad, och det är ofta barn med svagare socioekonomiska bakgrund som har sämre vattenvana, menar de.

– I Sverige har vi mycket kust och många sjöar, och att vistas vid vatten är en naturlig del av den svenska kulturen, säger Magdalena Andersson.

Kanske tycker hon också att simkunnighet är extra viktigt, elitsimmare som hon varit, med två USM-guld som främsta meriter.

– Ja, det ligger mig varm om hjärtat. Och jag är glad att i Stockholm har alla barn som velat kunnat få en plats i simskola.

Engagerade simlärare

Den här lektionen fick ägnas åt att lära sig ta på flytväst, kasta ut livboj, om brygg- och båtvett och att man aldrig ska hoppa i vattnet utan att veta hur det ser ut under vattenytan.

– Det var spännande att få vara med, och se hur de superengagerade ungdomarna som är simlärare jobbar, säger hon.

Simkunnighet ligger Magdalena Andersson varmt om hjärtat, gammal elitsimmare som hon är.

Stockholms stad har tilldelats 27 miljoner kronor, och har kunnat erbjuda 3 000 gratis platser till stadens sexåringar i sommar.

Simskolor över hela stan

Simskolorna började redan i vecka 22 i inomhusbassängerna, men flyttade senare ut till Sätra strandbad, Farsta strandbad, Flatenbadet, Kanaanbadet, Maltesholmsbadet och Tanto strandbad.

– Den här satsningen är helt rätt. Det är fantastiskt, säger Ellinor Nilsson, samordnare för simundervisningen vid Stockholms stads utbildningsförvaltning.

Sista simskoleveckan är vecka 33.

Kan man som förälder känna sig lugn på badet när barnet väl lärt sig simma?

– Nej, man kan aldrig slappna av när barnen badar, utan måste hålla dem under uppsikt. Det är också stor skillnad på att simma i bassäng och vid ett strandbad, säger Ellinor Nilsson.