Kyrkogårdsförvaltningen beklagar att Anette Gårdefors inte fått rätt information. Foto: Mitt i

Skogskyrkogården: Vi har gjort fel

Mats Larsson, chef på Kyrkogårdsförvaltningen, beklagar att Anette Gårdefors inte har fått besked om att skötseln av hennes farmors grav återgått till kyrkogårdsförvaltningen. Samtidigt påpekar han att personalen följt lagen.

  • Publicerad 16:40, 14 jun 2018

Som Mitt i Söderort har berättat fick Kärrtorpsbon Anette Gårdefors en obehaglig överraskning när hon förra veckan kom till sin farmors grav på Skogskyrkogården.

– Någon hade slitit bort alla plantor. Jag trodde först att någon hade vandaliserat graven, men när jag kom närmare såg jag att de hade plattat ut jorden och planterat gräsfrön, säger Anette Gårdefors, som brukar besöka graven två gånger i veckan.

Mats Larsson, chef på Kyrkogårdsförvaltningen, beklagar att Anette Gårdefors inte fått information om att skötseln av hennes farmors grav återgått till kyrkogårdsförvaltningen.

”Vi borde försökt få kontakt”

– Min uppfattning är att personalen ute på begravningsplatserna ska vara observanta på när en grav som är återtagen ändå besöks och där det planteras blommor. Det ligger ju i vårt eget intresse att få kontakt med efterlevande. I detta fall borde inte planteringarna ha tagits bort, utan vi skulle istället försökt få kontakt med dem som besöker graven om fråga om de vill vara gravrättsinnehavare, säger han.

Han säger att det normala är att Kyrkogårdsförvaltningen sätter upp en skylt vid graven med information om att man ska kontakta dem. Då kan förvaltningen informera om vad som gäller, till exempel att en gravrätt för 15 år kostar 1200 kronor.

För Anette Gårdefors, som är arbetslös och har hand om fyra gravar, fortsätter oron.

– Jag har inte råd att betala hela summan på en gång så jag har frågat Kyrkogårdsförvaltningen om jag får dela upp betalningen, men de säger nej. Det är ett klassamhälle även efter döden, säger hon.

Inte möjligt dela upp betalningen

Men i den frågan får hon inte stöd av Kyrkogårdsförvaltningen.

– Om vi skulle erbjuda  alla gravrättsinnehavare att delbetala skulle det innebära ytterligare administrativa kostnader och taxan skulle då bli högre. Dessutom skulle det skapa problem, exempelvis om någon slutade betala efter första delbetalningen skulle vi då skicka detta till kronofogden eller makulera köpet och återbetala det inbetalda medlen, säger Mats Larssson.

Hur tänker Kyrkogårdsförvaltningen kring att det då i praktiken kan bli så att fattiga människor inte har råd att ha kvar en anhörigs grav även fast de vill det?

– Jag har ingen uppfattning i frågan.

Hur vanligt är det att ni inte får kontakt med gravrättsinnehavare?

– Vi försöker få kontakt med gravrättsinnehavarna ett halvår innan gravrätten går ut, vi får kontakt med uppskattningsvis 80 procent.