I över hundra år har vi begravt folk på Skogskyrkogården. Foto: Sacharias Källdén

Skogskyrkogården ska få ny gravplats

Att kremera och sedan begrava askan i en minneslund är så populärt att Skogskyrkogården snart inte har plats för fler. Först 2023 har man byggt ut.

  • Publicerad 12:46, 15 nov 2021

Skogskyrkogården i södra Stockholm är en populär gravplats.

Asklunden där en endast en plakett visar vems aska som är begravd här, introducerades så sent som 2018. Men snart är den full, rapporterar P4 Stockholm och därför vill Stockholm stad anlägga en till.

– Det är ett populärt sätt för människor att sörja sina anhöriga, säger Dennis Wedin (M), den politiker som är ansvarig för kyrkogårdsförvaltningen till radiokanalen.

Han säger också att det är mycket arbete med en traditionell grav. Här ansvarar kyrkogården för skötsel och priset är heller inte lika högt som att sätta dit en egen sten.

Den nya lunden ska stå kvar 2023, men fram tills dess finns det alltså risk att det blir fullt enligt P4.

Skogskyrkogården är från 1920-talet och är världskänd för sina arkitektoniska kvaliteter. 1994 upptogs kyrkogården på Unescos världsarvslista.

Den världsberömda Skogskyrkogården är en populär plats. Foto: Michael Toll

Fler väljer aska

Över 80 procent av de som gick bort 2020 blev kremerade. I Stockholms krematorier, i Rocksta och på Skogskyrkogården kremerades nästan 8230 personer, över 1000 fler än året innan. .

Källa: Sveriges kyrko-och krematorieförbund.