Skogsbrand i centrala Nacka i natt

En skogsbrand uppstod natten till torsdag i ett skogsparti mellan Alphyddan och Finntorp. Brandkåren tror att blixten orsakade branden.

  • Publicerad 11:09, 9 aug 2018

Ett 7 500 kvadratmeter stort skogsområde mellan Alphyddan och Finntorp brann i natt. Tre brandstationer jobbade med att släcka branden. Släckningsarbetet tog ett par timmar i anspråk.

– Det brann rejält, säger Patrick Johansson, operativ chef på Södertörns brandförsvarsförbund.

Det var ingen spridningsrisk, men när branden startade fanns en risk att elden skulle spridas till omkringliggande bostadsområde, Alphyddan och Finntorp.

– Det hade kunnat sprida sig, säger Patrick Johansson.

Troligen ett blixtnedslag

Branden hade troligen naturliga orsaker:

– Vi misstänker att det kan vara blixtnedslag, säger Patrick Johansson.

Elin Wisbrant

Elin Wisbrant såg branden från sin lägenhet:

– Jag hörde att åskan smällde väldigt nära här, jag hade balkongdörren öppen. Jag vet inte om det påverkade, det kändes som att det slog ned här. Det var lika bra att dra ut teven så då gick jag upp. Sen var jag uppe någon minut och ville kolla om min fyraåring var vaken. När jag skulle gå och lägga mig tittade jag ut över köpkvarteret och då såg jag jättelågor.

– Jag såg folk med ficklampor som sprang runt på platsen. Efter en timme eller två minskade branden. Jag gick och la mig och sen gick jag upp igen. Det var väldigt läskat när det är så nära.

Inte orolig

Hon var inte orolig för egen del:

Det var lite spänning i natten

Elin Wisbrant, vittne

– Nej, hela köpkvarteret och parkeringen ligger emellan skogspartiet och där jag bor. Men jag var lite uppmärksam, jag ville säkerställa att brandkåren hade koll. Det var lite spänning i natten.

Brandkåren fick larmet klockan 03.11. Klockan 05.58 lämnade brandkåren platsen. Brandkåren kommer att titta till skogsområdet för att säkerställa att branden är ordentligt släckt.