Skogen vid gamla dansbanan på väg mot 260 bostäder

Rönninge centrum och station är bara några danssteg bort. På onsdagen samlades byggföretag och representanter för Salems kommun i skogen vid Södra Hallsta för att skriva kontrakt. Arkitektens idé är att bygga en stadslika hus längs med Salemsvägen – lägre hus in mot naturen.

  • Publicerad 14:29, 13 dec 2018

Hambovägen, Schottisvägen eller kanske Dansbanevägen är naturliga namnförslag när vägarna i det nya området i Södra Hallsta ska få namnsättas. Området kommer att få lägenhetshus i varierande höjd och radhus.

Skiss: Belatchew/Svea Fastigheter Utvekling AB

Salemsvägen mer stadsmässig

Husen ut mot Salemsvägen kommer att göra den vägen mer stadslik.

– Vi försöker att hitta en balans mellan det som redan finns på platsen och det vi tillför. Salemsvägen tänker vi att klarar av det här flerbostadshusen, säger Rahel Belatchew, som är vd på både Sveafastigheter Utveckling AB och arkitektfirman Belatchew AB.

Rahel Belatchew pekar på radhusen i området. Kollegan Lars Gärde håller upp idéskissen. Svea Fastigheter som bygger i Södra Hallsta har gjort ett hus i Västerås som är nominerat till årets bygge i Sverige. Foto: Anders Björklund

”Lite lägre och glesare”

Bilden som de presenterade vid träffen på onsdagen är en skiss. I januari kommer företag och kommun börja jobba mot en detaljplan för området. Men tankar om hur området ska utformas finns hos både företag och kommun. Bygget kan om inga överklaganden kommer börja om cirka två år.

– Sedan blir det lite lägre hus och glesare i riktning mot villorna, samt radhus, fortsatte Rahel Belatchew.

Stenfundamenten till höger i bild bar upp dansbanan i Södra Hallsta. På onsdagen hade Salems kommun satt upp ett tält här för kontraktsskrivningen. Foto: Anders Björklund

Salemsvägen får butiker

I bottenvåningen på de mer stadslika husen utmed Salemsvägen tänker man sig butiker i bottenvåningarna. Salemsvägen kommer också att få ytterligare två cirkulationsplatser.

Kalderén: ”Lugna ner trafiken”

I övrigt planeras en tvärförbindelse från Rönningevägen till Salemsvägen.

– Det här kommer att lugna ner trafiken och hastigheterna på Salemsvägen, sade kommunstyrelsens ordförande Lennart Kalderén (M).

”Har ju hört talas om denna dansbana”

Den gamla dansbanan är i dag ett minne blott.

– Det är första gången jag är här. Men man har ju hört talas om denna dansbana. Det var nöjesplatsen i Rönninge förr. Jag hörde i dag på lunchen att den var i bruk åtminstone midsommarafton 1967 för då var en tidigare liberal ledare här, sade Lennart Kalderén.

”Man kan väl få läsa igenom innan” skojade Lennart Kalderén vid bordet flankerad av Simon Gärde och Rahel Belatchev.

Simon Gärde, Rahel Belatchew och Harry McNeil som alla representerar byggherren mellan fundamenten vid den gamla dansbanan. Foto: Anders Björklund

35-50 procent hyresrätter

Mellan 35-50 procent av lägenheterna kommer att bli hyresrätter. Det är en högre andel än vad det talades om från början.

– Marknaden har förändrats, sade Lennart Kalderén

Närström: ”S tog initativet”

Den högre andelen gläder Socialdemokraterna Arne Närström och Gunila Kallio som fanns med vid kontraktsskrivningen.

– Initiativet att köpa marken här av Stockholms stad kom från oss i Socialdemokraterna, sade Arne Närström (S).