Foto: Pekka Pääkkö

Skogen full av kantareller

Just nu lyser det av ­kantareller i Botkyrkas skogar. Enligt experter har den regniga sommaren gjort årets svamp­säsong fantastisk.

  • Publicerad 18:50, 26 aug 2012

Den regniga sommaren har saboterat mångas badsäsong – men den har fått svampexperterna att jubla. Skogens guld trivs när det är lagom blött och lagom varmt. Vissa experter tror att svampsäsongen kommer att hålla på ända till november om det inte blir för kallt under hösten.

Lokaltidningen Mitt i gav sig ut på svampjakt i Tullingebergs­skogen med svampkonsulenten Cecilia Hultqvist.

– Det är så mycket kantareller i år, helt otroligt. De är stora och växer i klasar, säger hon.

Cecilia Hultqvist tycker att kantareller är en bra nybörjarsvamp. De kan bara förväxlas med blek kantarell som även den är ätlig. Kantareller trivs längs skogsstigar, oftast i gamla skogar, och dras till både gran, tall och björk. Den bleka kantarellen växer däremot vid lövträd.

– Men även soppar är bra att börja med, det finns bara en giftig sådan och den växer på Öland och Gotland.

Cecilia Hultqvist tipsar om att ge sig ut i Visättraskogen, som är varierad, för att hitta mycket svamp.

– I går plockade jag massor av soppar, kremlor och stolt fjällskivling där.

Blandningen av barr- och lövskog gör att flera olika sorters svampar trivs där. De flesta svampsorter har en viss typ av träd som de gärna växer kring.

Kantareller kan man däremot hitta var som helst. På vitmossa, på gräs i lövskog och vid granar.

När du plockar svamp ska den läggas i en luftig korg, inte i en plastpåse där bakterierna fort frodas i värmen. Svamp är en färskvara och ska inte stå i kylskåpet längre än fem dagar. Kremlor och soppar ska ätas med en gång.

Det finns ett 30-tal utbildade svampkonsulenter i Stockholm. För att få kalla sig svampkonsulent ska man ha läst en femveckors kurs i mykologi, det vill säga svampkunskap. En svampkonsulent ska huvudsakligen sprida kunskap om svamp till allmänheten.

– Jag håller i utställningar i olika köpcentrum och går ut i skogen med företag som anordnar kickoff, berättar Cecilia Hultqvist.

Hon samarbetar även med sjukhus som ringer om de fått in något fall av förgiftning.

Men det är främst jakten på nya svampsorter som driver entusiasten Cecilia Hultqvist.

– Jag är en tävlingsmänniska ut i fingerspetsarna och tänkte att det inte skulle vara så svårt att lära mig alla arter. Så gick jag med i Södertälje svampklubb och fick reda på att det finns 8 000 arter och då var det bara att lägga ned!

Hon vet inte hur många hon kan namnet på, men hon bemästrar alla mat- och giftsvampar. Dock är hon inte så förtjust i smaken, det är mer svamparnas lukt som hon fascineras av.

Cecilia Hultqvist sträcker fram en lakritsriska som luktar anis och förklarar vad som är tjusningen med hobbyn:

– Det är hur svamparna luktar – färgerna, formerna, att de varken är växter eller djur och att de lever i symbios med träden.

Det är så mycket kantareller i år, helt otroligt, helt galet.Cecilia Hultqvist

Fakta

Kantarellerna rika på vitamin

Innan svenskarna började äta svamp kallades den koföda. Då var det inte känt att de innehåller många olika näringsämnen.

Exempelvis kantareller är rika på d-vitamin och kremlor på b-vitamin.

Vanan att äta svamp kommer ursprungligen från Frankrike och Italien. I Sverige var det överklassen som introducerade den som mat. I början av 1800-talet började gemene man äta svamp.

Visa merVisa mindre