Upprustningsbehov. Många av ramperna i Skogås bikepark upplevs som livsfarliga att köra. Foto: Claudio Britos/Privat

Skogås förfallna BMX-park ska rustas för SM

Efter år av förfall ansluter sig allt fler till rörelsen för att återuppliva BMX-parken i Skogås. Nu vill BMX-cyklisten Tim Sjöholm rusta parken för SM den 31 augusti.

  • Publicerad 07:30, 27 maj 2019

Förra veckan berättade HuddingeDirekt om den förfallna BMX-parken vid Beatebergsskolan i Skogås. En gång i tiden var det en av Nordens främsta, men efter år av förfall är dess framtid oviss. Tomten har legat ute för försäljning och kommunen har eventuellt planer att ersätta parken med bostäder.

Men nu har en rörelse för att återuppbygga parken börjat växa fram.

Nordens bästa BMX-park ska räddas från förfallet

Gymnasiekompisarna Max, Hugo och Simon har börjat lappa och laga ramperna i parken.

Och nu har även BMX-cyklisten Tim Sjöholm, som vill rusta parken för SM i augusti, ryckt in för att rädda parken.

Upplevde guldåldern

Tim Sjöholm minns parken från tiden som nybörjare för ungefär tio år sedan. Via andra BMX-cyklister fick han höra talas om Skogås bikepark, en cykelpark där upp emot 50 personer samlades varje dag efter skola och jobb. Parken var i fint skick och år efter år anordnades en tävling med flera hundra deltagare och åskådare.

– Jag tror många hade en ganska hög utvecklingskurva då, för man kunde diskutera och titta på varann och så. Och folk vallfärdade genom hela Sverige för tävlingarna. Så jag tror att Skogås bikepark var en ganska viktig del för hela cykelscenen, säger Tim Sjöholm.

Men i takt med att parkens skick försämrades, sökte sig cykelentusiasterna till andra platser att cykla på. Samlingspunkten försvann.

Street. Tim Sjöholm fick börja cykla i trappor och på räcken när skicket på Skogås bikepark blev för dåligt. Foto: Jesper Prim

– Det där var väl egentligen Sveriges enda renodlade cykelpark. Nu känner jag att vissa ramper nästan är livsfarliga att köra. Så det har blivit att man får cykla mycket street. Att man hittar trappor och räcken och så.

Det var när Tim Sjöholm anordnade tävlingen BMX-SM förra året som Skogås kom på tal. Varför inte ha en klassisk tävling i Skogås?

Börjar riva snart

Snart var det bestämt. Tim Sjöholm ska, med sina vänners hjälp, rusta upp Skogås bikepark. Sen ska de anordna ett BMX-SM i parken. Men det är ganska kort om tid nu. Tävlingen går av stapeln den 31 augusti.

– Jag vet inte om man tagit sig vatten över huvudet, skrattar han. Men jag tänkte att, med så liten budget som möjligt, försöka skramla ihop gratismaterial och ta vår egen tid att renovera upp det så gott som möjligt.

De ska börja med att riva de mest förfallna ramperna, ett arbete som drar igång redan på onsdag. Sedan är planen att de ska byggas upp igen, med en del förändringar. Men hur de nya ramperna ska se ut är inte helt bestämt.

– Det har sett ganska snarlikt ut genom alla år. Det har väl alltid funkat och uppskattats, men det kan ju vara kul med lite förändringar.

Behöver vatten och virke

Den svåraste delen av renoveringsarbetet, menar Tim Sjöholm, är de så kallade jordhoppen som finns på baksidan av parken. De är igenvuxna och behöver formas om. Men för att forma om de kompakta hoppen, som funnits i parken i över 15 år, krävs stora mängder vatten för att först mjuka upp jorden.

– Man skulle egentligen behöva en vattenslang. Det har funnits tillgång till vatten där förut, men vad jag vet har kommunen stängt av vattnet, vilket försvårar processen. Det innebär ju att vi antingen behöver släpa vattendunkar, eller stå där varje regnig dag och hoppas att de mjuknar upp.

Självklart tar Tim Sjöholm gärna emot hjälp och material, men samtidigt ser han det här som ett givande projekt som förhoppningsvis skänker många personer glädje i framtiden.

– Jag kräver ingenting annat än att folk faktiskt dyker upp när det är färdigt.

Har du virke över?

Kontakta Tim Sjöholm i gruppen "Skogås bikepark" (med litet "b") på Facebook.

Eller ännu hellre - lämna materialet i cykelparken.