Från gatan till OS. Den slitna planen utanför Östra grundskolan ska bli en 3x3 plan i OS-standard.

Skogås får "Sveriges coolaste" street basket-plan

En korg, tre mot tre. Skogås ska få två nya street basket-planer utanför Östra grundskolan. – Det blir ingen vanlig gårdsplan. Det blir Sveriges coolaste utomhusbasketplan, säger Jonas Morin från Huddinge Basket.

  • Publicerad 14:42, 3 jul 2017

Basketplanen utanför Östra grundskolan har länge tjänat som tillhåll för street basket-spelande kids i Skogås. Asfalten och korgarna är slitna.

Men snart ska Sveriges kanske coolaste utomhusplan byggas här, med riktiga mått enligt den senaste stora baskettrenden och tävlingsformen 3x3.

– Det blir två utomhusplaner med golv på asfalten. Med stora korgar enligt Fiba-standard, el och musikanläggning, berättar Jonas Morin, ordförande för Huddinge basket.

Två likadana planer ska byggas: En på den befintliga basketplanen på skolans parkering, den andra mellan rackethallen och skolan.

Invigs i augusti

Basketplanerna ska stå färdiga för invigning i augusti. De är öppna för alla - det är bara att greppa en boll och lira.

– Det här kommer bli en naturlig mötesplats med ett grymt häng på sommaren. Det finns en stor passion för basket bland kidsen i Skogås, trots att vi saknat en ordentligt utomhusplan, säger Jonas Morin.

Huddinge basket kommer att ordna turneringar och tävlingar kontinuerligt under utomhussäsongen. I september ordnas den första 3x3-turneringen i Skogås, där det är öppet för alla att ställa upp.

Tävlingarna blir en del av det internationella basketförbundets rankingsystem för 3x3.

– Du tävlar mot dig själv och får poäng för varje match du lirar. Du kan samla ihop två kompisar och ställa upp som lag. Eller komma ensam och bli ihopmatchad.

Från Skogås till OS

Parollen för 3x3 är ”From the streets to the olympics”. För några veckor sedan blev det nämligen klart att tävlingsformen 3x3 blir en officiell OS-gren i Tokyo 2020.

– Det är möjligt att det kommer att tävlas i Skogås om platser i OS, säger Jonas Morin.

Kommunen har upplåtit marken. Men det är Jonas Morin själv som samlat ihop pengar till basketplanerna med hjälp av välgörenhetsstiftelsen The Robert Fondation samt Stockholms idrottsförbund.

Jonas Morin tror att de nya 3x3-planerna kommer att stärka basketens roll i Skogås och samtidigt sänka trösklarna för ungdomar att delta i idrottslivet.

– Du behöver inte vara medlem i en förening eller i ett lag för att få tävla. Allt du behöver är en boll.

3x3 basket

3x3 är en variant på basket inspirerat av street basket.

3x3 spelas på en halv basketplan med bara en basketkorg. Varje lag består av tre spelare samt högst en avbytare.

Laget som först når 21 poäng eller som leder efter tio minuter vinner matchen.

Källa: Wikipedia

Visa merVisa mindre