Publikt. Runt 200 personer besökte SM-dagen i Skogås. På bild Emil Hemå. Foto: Henrik Lindstedt

Skogås är återigen Sveriges BMX-Mecka

Skogås bikepark fick en storstilad återkomst förra helgen när SM arrangerades i den klassiska parken. Tävlade gjorde bland annat Sveriges OS-hopp Jacob Nedler. Nu är förhoppningen att parken ska fortsätta leva.

  • Publicerad 09:38, 5 sep 2019

Lördagen den 31 augusti. Den gamla BMX-parken i Skogås har återuppstått. Slänten upp mot gamla Beatebergsskolan bildar en läktare som fyllts med publik. De drar efter andan och jublar om vartannat när åkarna försöker sig på tricks som 360 tailwhip, railride barspin och backflip 180.

Det är de svenska mästerskapen i BMX freestyle, eller Äkta SM i BMX som arrangörerna kallar det, som har kommit till Skogås med allt från lokala nybörjare i tioårsåldern till några av BMX-Sveriges hetaste namn.

– Svenska BMX-scenen är så liten och kompakt att så fort något händer så dyker alla upp. Det är allt från skitsmå knattar till eliten, säger arrangören Tim Sjöholm.

Utomlands finns det de som drar in över hundra tusen i månaden. Här kommer folk för lite varmkorv och öl.

OS-hopp. Jacob Nedler vann lördagens SM-tävling och är också Sveriges enda OS-satsande BMX-cyklist. Foto: Henrik Lindstedt

Konstruktörer. Skogås bikeparks grundare Mikael Hedlind tillsammans med dess upprustare Tim Sjöholm. Tim pekar ut dirtens konstruktör Markus Fredriksson (ur bild). Foto: Henrik Lindstedt

Flyger som en fågel

En åkare i svarta kläder och svart hjälm slänger sig ut för den högsta rampen och flyger fram över banan. Publiken tjuter till när han flyger upp över en ramp, släpper styret och sträcker ut armarna som en fågel. Det är Jacob Nedler, Sveriges enda hopp när BMX freestyle gör entré som OS-gren i Tokyo nästa år.

Varenda dödsföraktande trick hurras på av publiken och den outtröttliga kommentatorn vars röst strömmar ut ur högtalarna tillsammans med hiphop-musik.

– Den svenska scenen håller värdsklass, men det syns inte för det finns inga pengar i det. Utomlands finns det de som drar in över hundra tusen i månaden. Här kommer folk för lite varmkorv och öl, säger Tim Sjöholm.

Mycket riktigt finns det en liten kiosk mitt i banan som några av cyklisterna hoppar över. Där kan man köpa en korv, lite läsk eller en öl.

Tim Sjöholm har jobbat hela sommaren med att städa upp, renovera och bygga ut Skogås bikepark. Men han har inte varit ensam. Skogåsbor, föräldrar till BMX-kids och cyklister från hela Stockholm har bidragit med pengar, material och fysiskt arbete för att förverkliga drömmen om att återuppliva den klassiska parken.

Guld till Huddinge

I början av 2000-talet var Skogås Sveriges BMX-Mecka. Parken var nybyggd och de största tävlingarna i Norden arrangerades där.

– Det här är en gammal episk spot, som helt plötsligt fått liv. Den har funnits så jäkla länge. Andreas Lindqvist är liksom uppvuxen här, säger Sören Hedlund som står och säljer kepsar vid sidan av tävlingsområdet.

Han säger att han vill kunna leva på sporten som jag har gjort. Det stöttar jag så klart.

"Det finns liv i BMX:en här, jag garanterar det", säger Elia Linnerheim.

GULD. Huddingesonen Leo Lindqvist, 12, vann klassen för 11–15-åringar. Han är son till Andreas Lindqvist som är en av Sveriges största BMX-cyklister genom tiderna. Foto: Privat

Andreas Lindqvist är Huddingebo och en av Sveriges mest framgångsrika BMX-cyklister. Han ligger också bakom BMX-hallen Capital bikepark i Visättra. I lördags var han så klart på plats. Men inte för att tävla själv, utan för att få se sin tolvåriga son Leo tävla.

– Han är ju rätt ung, så jag pressar honom inte på något sätt. Men han säger att han vill kunna leva på sporten som jag har gjort. Det stöttar jag så klart.

Tävlingen bestod av tre grenar – park (ramper), street (räcken och grindboxar) och dirt (jordhopp). Den med sammanlagt bästa poäng för alla grenar vann. Leo Lindqvist vann sin klass för 11–15-åringar.

I tävlingen för de äldsta vann till slut Jacob Nedler, Axel Parke kom tvåa och Adrian Malmberg trea.

Ska hålla parken vid liv

Tim Sjöholm, Markus Fredriksson, Sören Hedlund och andra som under sommaren har hjälpt till att bygga upp parken vill alla verka för att hålla den vid liv.

– Nu när det är fixat och igång kommer det var mer folk där. Då blir det också lättare att under tidens gång fixa smågrejer som går sönder. Vi har också en Facebook-grupp där folk brukar skriva om de hittar hål som behöver täppas igen, säger Tim Sjöholm.

Han hoppas på fler tävlingar, kanske redan nästa sommar.

Det krävs mer insatser från kommunen. Det är alltid ideella krafter som har dragit BMX-scenen till Huddinge.

– Det är ett ganska ultimat ställe att ha tävlingar på. Det vore kul om man lyckas bygga något nytt varje år om vi skulle fortsätta. Det var så Micke som byggde parken alltid gjorde, renoverade och byggde nytt varje år inför nya tävlingar.

Andreas Lindqvist tror att Huddinge kan bli Sveriges BMX-Mecka igen.

– Men det krävs mer insatser från kommunen. Det är alltid ideella krafter som har dragit BMX-scenen till Huddinge. Men nu finns det flera andra kommuner som har fått upp ögonen för sporten och som satsar mycket. Om vi får stöd, då kan vi absolut komma dit vi var, säger han.

Äkta SM i BMX

Svenska mästerskapen i BMX freestyle anordnades av Ett Ett Sex Bikeshop, Youth Crew och Tim Sjöholm. De kallar demonstrativt sitt arrangemang ”Äkta SM” eftersom Svenska cykelförbundet har vänt sig emot deras användning av namnet SM.

Svenska cykelförbundet ska enligt Tim Sjöholm ha erbjudit sig att samarrangera evenemanget.

”De ville hjälpa till, men bara om allt utgick efter deras regler och standarder som i princip tog bort friheten i att alla ska få vara med, det var så jag uppfattade det. Bmx har aldrig behövt regler och jag skulle inte heller acceptera att något jag arrangerar eller står bakom blir som ett toppat hockeylag”.

Tävlingen bestod av tre grenar – park (ramper), street (räcken och grindboxar) och dirt (jordhopp). Vann gjorde den med mest poäng i alla tre grenar.

Arrangörerna har uppskattat att ungefär 200 personer besökte SM-dagen.

Visa merVisa mindre