Skoaffären som började i garaget i Bromma

Sebastian Öhrn från Bromma började sälja skoblock i föräldrarnas garage. Idag driver han en butik med högkvalitetsskor på Östermalm tillsammans med vännen Olle Ringstedt.

  • Publicerad 17:06, 23 maj 2018

Sebastian Öhrn, 25, som är uppväxt i Bromma trädgårdsstad började sin skokarriär redan som 19-åring. Efter att han tagit studenten från Bromma gymnasium startade han en e-handelsbutik som sålde skoblock. Föräldrarnas garage blev lagerlokal till webbutiken herrstil.se.

Idag driver han skobutiken Myrqvist tillsammans med kollegan Olle Ringstedt, 21, Myrqvist startades med hjälp av en crowdfunding-kampanj under 2016. Intäkterna på närmare 700,000 kronor gick till att få igång produktionen av skor och i slutet av samma år lanserade han sin första skokollektion online.

Vid den här tiden studerade Sebastian i Skottland och behövde därför någon som kunde sköta om det dagliga jobbet med Myrqvist hemma i Sverige. Kollegan Olle hittade han genom sin gamla lärare.

– Jag ringde min gamla lärare på Bromma gymnasium och frågade om han kunde rekommendera någon duktig elev som var sugen på att jobba, sen började Olle. Jag kände Olles storebror sen innan, de är uppväxta i Smedslätten.

Olle hade precis tagit studenten, så ett heltidsjobb på Myrqvist passade bra.

I december öppnade de en fysisk butik på Grev Turegatan i Stockholm. Här säljer och designar de skor som oxfords, loafers och Monk-straps. Skorna som är handgjorda i Portugal är så kallade randsydda, vilket betyder att man viker över en bit av skinnet, alltså ovansidan av skon och syr fast det i sulan med en horisontell.

– Kvalitetsskor blir en personlig produkt som man kan ha i 20-25 år om man tar hand om dom. Man skapar en egen patina och kommer bort från det här slit och släng beteendet, säger Sebastian.