Skjutbana i vägen för nya Kaggeholm

Visionen är flexibla bostadslösningar i Kaggeholm. Dessutom finns planer på större verksamhetskluster. Då måste först problem med Försvarsmakten lösas.

  • Publicerad 08:15, 6 dec 2019

Vi tittar på en lösning med hyresvillor.

I början av 2018 kom nyheten att Sisyfosgruppen köpte Kaggeholms slottsområde. I augusti samma år bjöd de in allmänheten för att ta del av önskemål och tankar om framtida verksamheter. Bland de omkring 500 förslagen som kom in fanns hotell- och restaurangverksamhet, häststall och yogacenter.

Men sedan dess har det varit relativt tyst utåt. Bland annat eftersom bolaget även köpt loss byggnaden Dragon gate som ligger vid E4:n i Älvkarleby.

Tittar på Sigtuna

Arbetet med Kaggeholm har dock inte stått still. Dialoger förs med bland annat olika intressenter och Ekerö kommun för att se hur området kan utvecklas. Enligt Sisyfosgruppens ägare Olle Larsson finns inspiration att hämta från ett liknade område som bolaget också äger.

– Huvudspåret är lite som Venngarns slott i Sigtuna. Det ska vara en balanserad destination med besöksmål, näringsliv och bostäder, säger han.

När det gäller bostäder lyfter han vikten av ett varierat utbud, inte minst hyresbostäder.

– Vi tittar på en lösning med hyresvillor. Det skulle underlätta rörligheten och undvika den inlåsningseffekt som vi ser på bostadsmarknaden, säger Olle Larsson.

Andra planer är såväl äldreboende som förskoleverksamhet. Ett bekymmer finns dock i dagsläget i form av ljudnivåer från försvarsmaktens skjutbana i Vällinge på andra sidan vattnet. För den frågan finns i dag en dialog för att försöka lösa frågan, menar Olle Larsson.

– De har stor makt och veto mot nya projekt, men jag hoppas att ljudet så långt borta inte ska vara ett hinder för det här, säger han.

När det gäller byggnaderna på området kommer de att stå kvar i största möjliga mån.

– Vi jobbar med fastighetsutveckling och gillar inte att riva. Tillbyggnad, ombyggnad och renovering är utgångsläget, säger Olle Larsson.

Klustertänk

Han lyfter även en möjlig samverkan mellan de verksamheter som på sikt etablerar sig på området. Bland de förslag som inkommit finns olika typer av hästverksamhet.

– Det finns ett klustertänk och man skulle kunna bedriva hästverksamhet där. Det är många som rider och finns bra ridsport nära. Men det finns även andra tankar kring friskvård, säger Olle Larsson.

När förändringar väntas ske på området vill inte Olle Larsson spekulera i i dagsläget.

– Vi har inte bråttom. Det viktigaste är att det blir bra, säger han.

Historiska anor

Kaggeholms slott på Helgö ska ha fått sitt namn från en man som hette Lars Kagg. Han var en av de som stred tillsammans med Gustav II Adolf i Trettioåriga kriget.

Lars Kagg köpte godset 1647. Därefter kallade han sig för herre till Kaggeholm.

Fram till 1940-talet var slottet privatägt.

I fjol köpte Sisyfosgruppen området av Pingsrörelsen.


Källa: www.kaggeholmsslott.se

Visa merVisa mindre

Många rädda för överfall

Nyheter Fler otrygga i en av de tryggaste kommunerna Många flickor på Ekerö är oroliga för att antastas. Detta trots att få utsatts för brott i kommunen.onsdag 30/9 16:44

Nu fortsätter arbetet med tunneln på Lovön

Nyheter Ny entreprenör för Förbifarten på plats En ny entreprenör är i dagarna på plats för att slutföra tunnelarbetet under Lovön. Sommaren 2023 beräknas sprängningsarbetet vara klart.onsdag 30/9 11:41

Fyra lokala spelare i TV-pucken i år

Nyheter Unga talanger redo för årets upplaga Fyra unga spelare från Mälaröarna har tagit plats i olika lag i årets TV-puck. Men kvalet har ställts in på grund av pandemin och det är ännu inte fastställt hur finalen ska spelas.tisdag 29/9 16:38