Accesskortet är på väg ut – snart är det kontokortet som gäller. Foto: Stefan Källstigen

Skippa SL-kortet – blippa ditt kontokort

Accesskortet är på väg ut. Kontokortet tar över. Nästa sommar kan du köpa enkelbiljetter med ett blipp – och så småningom även periodbiljetter.

  • Publicerad 14:43, 8 jun 2018

Ingen koll på hur mycket som är kvar av reskassan? Eller har din 30-dagarsbiljett precis gått ut?

Snart kan du blippa ditt kontokort i spärren eller på bussen och därmed köpa en enkelbiljett. De som har sitt betalkort i mobilen kommer att kunna blippa sin telefon inför resan.

– Det här är den nya generationens biljettsystem, ett första steg att få den mest moderna betalningen i kollektivtrafiken. Det är enklare och bättre, säger Kristoffer Tamsons (M) trafiklandstingsråd.

Lägre tröskel för sällanresenärer

För dem som inte i förväg vet hur mycket de kommer att resa, och inte vill ligga ute med pengar, blir tröskeln att åka kollektivt lägre, hoppas trafikkontoret.

Inget köande i kiosken eller vid biljettautomaten, och man behöver inte skaffa ett accesskort.

I dag kan man välja att ha biljetten i ett accesskort, i mobilen eller som pappersbiljett. Man kan också välja att resa med enkelbiljett, reskassa eller olika långa periodbiljetter.

De möjligheterna kommer att finnas kvar, likaså de rabatter för ungdomar och pensionärer som finns i dag.

Men i framtiden tänker sig trafikkontoret att kontokorten tar över allt mer.

Kontokortet fixar bästa biljetten

Nästa steg i att modernisera biljettsystemet kan bli att man inte behöver bestämma vilken typ av biljett man ska köpa. Kortet ska känna av vad som blir mest ekonomiskt.

Tanken är att när du blippar ditt betalkort så dras en summa från ditt konto som motsvarar den billigaste biljetten. Efter några resor har du kanske nått upp till en summa motsvarande en 7-dagarsbiljett, och då har du en sådan tills den perioden är slut.

När du kommer upp i 860 kronor, som motsvarar en 30-dagars periodbiljett (månadskort), så har du automatiskt en sådan resten av 30-dagarsperioden.

Accesskorten försvinner

– Accesskorten kommer att fasas ut och vi kommer att utnyttja den digitala teknikens alla fördelar, säger Tamsons.

Investeringen i det nya betalsystemet beräknas kosta 57 miljoner kronor.

Den 19 juni ska landstingets trafiknämnd fatta beslut om systemet och till nästa sommar räknar trafikkontoret med att resenärerna kan börja blippa kontokortet i spärren.w