Sämre läge. 18-åriga Skilla Lind kräver ett möte med politikerna om fritidsgårdarna i Solna. Foto: Stefan Källstigen

Skilla, 18, kräver möte med politiker om nedstängda fritidsgården

Bara en fritidsgård för ungdomar över 16 år är öppen i Solna. Det är situation som måste förändras menar 18-åringen Skilla Lind, som har bett om ett möte med stadens politiker.

  • Publicerad 12:15, 22 nov 2021

I dag finns det bara en fritidsgård för dem som är över 16 år i Solna. Det är en situation som inte är hållbar, menar 18-åriga Skilla Lind.

Det har gått så pass långt att hon har kontaktat stadens politiker för att få till ett möte om hur situationen kan förbättras för de äldre ungdomarna.

– Jag har upplevt en ökad försämring i Solna och Bergshamra när det gäller fritidsverksamheten, säger hon.

Vad vill du få ut av mötet?

– Jag vill få min sak sagd. Politikerna måste tänka igenom besluten de tar och se vad konsekvenserna blir ur fler perspektiv. Fritidsgårdarna är en plats för ungdomarna att umgås på och en plats där många känner sig trygga.

Stort värde för unga

Q-lans kvällsverksamhet som tidigare var öppen för gymnasieungdomar stängdes för något år sedan på grund av att ett gäng ungdomar stökade så pass mycket att situationen blev ohållbar för personalen.

– Det är så typiskt att stökiga killars beteende ska resultera i kollektiv bestraffning. Men jag förstår att något behövde hända för situationen var inte hållbar. Men staden måste tänka mer långsiktigt när de tar beslut om att stänga en fritidsgård, säger Skilla Lind.

Hon menar att nedstängningen kan leda till negativa konsekvenser för många.

– Flera ungdomar mår sämre och psykisk ohälsa är ett stort problem. Att då ha en plats att gå till där man känner sig trygg är väldigt viktigt.

Skilla själv tillbringade många år på fritidsgården med vänner hon i dag har tappat kontakten med. Det beror till stor del på att Q-lans kvällsverksamhet för de äldre ungdomarna stängde. Den enda fritidsgården som är öppen för ungdomar mellan 16 och 19 är Fabrik 38, som ligger i centrala Hagalund. För de yngre ungdomarna finns det betydligt fler.

– Det är bra att det finns en fritidsgård, men det räcker inte. Det är viktigt med något ännu mer lokalt för ungdomarna. De som går ut högstadiet här i Bergshamra har ingenstans att vara, säger Skilla Lind.

Ett möte kommer bli av

Från styrets håll är tongångarna positiva till ett möte för att diskutera situationen och just nu håller de på att sätta ett datum för mötet som kan bli av redan under november månad.

– Jag träffar henne gärna Skilla. Jag tog upp det med förvaltningen och förvaltningschefen vill också vara med på ett möte. Vi vill höra vad ungdomarna tänker om fritidsgårdarna, säger Peter Edholm (L), fritids- och kulturkommunalråd.

Han är försiktigt positiv till tonåringens förslag.

– Görs bedömningen att stöket är borta kan staden överväga att öppna fritidsgården igen.

Fritidsgårdar behövs då det är en trygg plats för många menar Skilla Lind. Foto: Stefan Källstigen

Fritidsgårdar i Solna

Mellanstadieelever 10-12 år

Byparkens kvartersgård

Hagalundsparken

Q-lans fritidsgård

Tonåringar 13-16 år

Byparkens kvartersgård

Hagalundsparken

Q-lans fritidsgård

UngdomsTorget

Skytteholmsparken

Äldre ungdomar 16-19 år

Fabrik 38

Källa: Solna stad

Visa merVisa mindre

Q-lans kvällsverksamhet lades ner på grund av stökiga ungdomar. Foto: Stefan Källstigen