Bilden är från en liknande skidanläggning som byggentreprenören redan byggt i Göteborg. Foto: Serneke

Skidspår inomhus i Järfälla kan stå klart 2023

Detaljplanen för området Veddesta 3 har nyligen legat ute för granskning. Om allt går som planerat skulle du om några år kunna åka skidor inomhus, året runt. 

  • Publicerad 12:07, 9 jan 2020

Efter att detaljplanen legat ute för granskning håller nu kommunen och byggentreprenören Serneke på att gå igenom synpunkterna för att kunna ta upp planen i kommunfullmäktige under våren.

– Skidtunneln skulle rent teoretiskt kunna stå klar om ungefär tre år, 2023. Men det förutsätter att det inte blir några förseningar. Vi är ju bland annat beroende av arbetet med tunnelbanan och att detaljplanen vinner laga kraft som tänkt. Därför är det än så länge bara bedömningar, säger Mats Grönlund, projektchef vid Serneke.

Skidspåret först ut

Förutom en inomhusanläggning för längdskidåkning ska även bostäder, kontor och ett hotell byggas. Men det 1,25 kilometer långa skidspåret ska, om beslutet går igenom, byggas allra först tillsammans med en garageanläggning.

– Det här ligger ju under den andra bebyggelsen som kommer ovanpå sen. Även om den är tänkt att gå upp på gatuplan på två ställen, säger Mats Grönlund.

Planen förväntas antas

Jonathan Björniden (L), ordförande i planutskottet vid Järfälla kommun, berättar att han skulle bli förvånad om planen inte antas av kommunfullmäktige.

– Granskningen är klar och den har antagits i planutskottet. Jag har inte sett någon majoritet som är emot det här så jag skulle bli förvånad om det inte antas av kommunfullmäktige. Efter att den tagits upp kan man överklaga i tio dagar och sedan vinner den laga kraft och det kan börja grävas, säger han.

Finns ingenting på platsen

Även Dino Alijagic, planarkitekt vid kommunen, har en positiv känsla.

– Jag kan inte prata för politikerna men jag upplever att man tycker att det är kul att en så stor anläggning kommer till Veddesta. Det finns ingenting där idag, de byggnader som fanns är rivna så det ser ganska tråkigt ut. Så jag tror att man tycker att det är kul med någonting som händer, säger han.