Snökanonerna går för högtryck och på torsdag börjar skidsäsongen i Rudan. (Arkivbild). Foto: Läsarbild

Skidpremiär vid Rudan på torsdag

De som är sugna på säsongens första tur i längdskidspåret kan bege sig till Rudan i Haninge på torsdag. Då öppnas en 700 meter lång slinga.

  • Publicerad 09:25, 28 nov 2018

Tack vare de senaste kyliga dygnen har snökanonerna sprutat ut stora mängder konstsnö vid anläggningen vid Rudan.

– Vi har kört sedan i fredags och fortsätter till och med onsdag. Då har vi cirka 4 000 kubikmeter konstsnö som ska läggas ut i skogen för en slinga som blir 700 meter lång, säger anläggningsansvarige Jan Engberg på tisdagen.

Redan på torsdag är det meningen att öppna spåret för åksugen allmänhet.


Sen tisdagseftermiddag. Jan Engberg ser till att snökanonerna vid Rudan sköter sig. Foto: Clas Hansson

– Det blir en rekordtidig start på skidsäsongen och det känns spännande, säger Engberg. Det är en nackdel att det ska bli plusgrader om några dagar, men samtidigt är det lite prestige i att kunna öppna tidigt.

Är intresset stort?

– Ja, ja. Så fort det blir minusgrader börjar folk höra av sig.

Nej till snökanon vid Alby

En Tyresöbo lämnade förra året in ett förslag om en snökanon i Alby friluftsområde. ”Ängarna vid badplatsen är idealiska för ett konstsnöspår och den nyanlagda ”superpulkabacken” kan sprutas till alla barns glädje”, skrev han i det så kallade Tyresöinitiativet.

Kultur- och fritidsnämnden sa nej till förslaget. ”En konstsnöanläggning med tillhörande pistmaskin kostar cirka 4 miljoner kronor. Utöver detta tillkommer omfattande driftskostnader”, står det bland annat i beslutet där nämnden poängterar att den prioriterar att stödja verksamheter som tar tillvara årstidernas möjligheter.


Skriv upp dig på veckans sportsvep – få de bästa nyheterna från Stockholms sportvärld som nyhetsbrev!