Nu är det färdigsprutat för snökanonerna nattetid. (Arkivbild). Foto: Mostphotos

Skidbana hotas när snökanonerna tystats

Vid Grönsta gärde finns det för första gången någonsin på Lidingö ett rundbana med längdskidspår av konstsnö. Nu riskerar det att töa bort lagom till sportlovet. Snökanonerna har tystats sedan närboende klagat på att de bullrar.

  • Publicerad 12:51, 20 feb 2017

Trots de senaste soliga dagarna med flera plusgrader går det utmärkt att åka längdskidor.

Lidingös första konstsnöbana finns nu på Grönsta gärde; en 900 meter lång rundbana med parallella spår vilket ger gott om plats.

Men nu hotas banan. Blidvädret på dagarna gör att den sakta smälter bort, och blåser det samtidigt kraftigt är risken stor att det inte går att åka här under nästa vecka då det är sportlov.

De två snökanonerna behöver minusgrader för att producera. Det har tidigare varit flera nätter med minusgrader och då har entusiaster från IFK Lidingö SOK ryckt ut och tillverkat så mycket snö det bara går. Men nu är det slut med det. Snökanonerna står tysta.

Personer som bor i närområdet vid Grönsta gärde har stört sig på att de bullrar för mycket.

– De har klagat hos kommunen som skickat mail till oss där det står att vi inte får köra nattetid, säger Robert Larsson, vice ordförande i IFK Lidingö SOK. Om vi vill ha en skidarena blir det problematiskt. Vi får ju bara köra kanonerna på dagtid och då är det plusgrader.

Miljö- och stadsbyggnadskontoret menar att den här typen av anläggning inte var lämplig från början, och att det är inte acceptabelt att fastigheter blir påverkade av buller kvälls- och nattetid.

I stället föreslår man alternativa lokaliseringar på stadens golfbanor eller andra platser där det är längre avstånd till bostäder.

Robert Larsson säger att detta inte skulle fungera.

– Att flytta snötillverkningen till golfbanan är inget alternativ då konstsnön ligger kvar mycket länge och påverkar golfanläggningen mycket. Men självklart vill vi hitta lösningar som inte stör de boende.