Det är Kungsholmen baskets ordförande Charlotta Åkerhielm som reagerade när hon såg hängande, trasiga basketnät i Rålambshovsparken under Lilla Västerbron på sportlovet. Hon skrev ett öppet brev till ansvariga politiker med kritik mot slitna idrottsytor, något P4 var först att rapportera om.

– Det är katastrof. Vi måste stänga ner för att följa riktlinjerna och anpassa oss med uteträning. Men vad ska de, stadsdelen och staden, göra? Vi ser till att 1 200 barn och unga tränar utomhus då måste de möta upp, säger Charlotta Åkerhielm.

https://www.mitti.se/nyheter/klubben-som-satsar-stort-pa-jamlikhet/reptkb!bNsJAp7rljS8vjTeIGokzg/

Hon menar att korgarna i Rålis bara är ett exempel efter en spaning i närområdet. Många idrottsytor är slitna.

– Det är eftersatt och om man nu uppmuntrar till att träna ute så borde man fixa till en schysst miljö. Det handlar om underhållet överlag, skicket på näten i Rålis har ju inte hänt i helgen, säger hon.

Hon betonar att de inte är ute efter att bråka med stadsdelen utan vill samarbeta kring ”ungas rätt till fysisk aktivitet utomhus”.

–  Nu får vi se om de kan möta upp. Att lägga lite tid på att sopa planer, måla linjer, gå igenom nät och så vidare. Utegymmen verkar vara i bra kondition, men det kanske är för att vuxna protesterar mer?

Brevet har gett viss effekt redan. Kritiken kring näten i Rålis är befogad enligt stadsdelsförvaltningen och de ska bytas ut inom kort – förvaltningen ska även gå igenom spontanidrottsytorna. När det gäller sopning av spelytor så ska de alltid vara ”fria från främmande föremål”. Enligt stadsdelen rustades planen i Kronobergsparken och tennisbanan i Fredhäll under 2020.

Stadsdelsnämndens ordförande Rasmus Jonlund (L) svarade på uppropet i sociala medier. Han uppmanar alla som ser brister att anmäla det så ska det åtgärdas ”så snart som möjligt”.

Givet det ökade trycket, borde stadsdelen inte lägga mer pengar på uteidrottsytorna?

– Jag tror inte att det har med pengar att göra utan att vi blev lite överrumplade när snön smälte så fort. Vi hade ju fixat skidspår i Fredhällsparken och spolat isar och trodde väl mer på vintersport denna vecka, säger Rasmus Jonlund.

– Det är klart att a och o måste vara att hålla de anläggningar vi har i bästa skick, där kan det säkert bli ökade underhållskostnader nu, så någon mindre investering skjuts på framtiden.

Enligt Rasmus Jonlund handlar det också om att få till flera ytor, men inte i parkerna.

– Vi behöver titta på ytor som inte kan användas till något annat, som under våra broar. Ytan under Tranebergsbron gjorde vi om för några år sedan, men den är inte så välutnyttjad. Där skulle man kanske kunna göra annat, som ytor för basket. Då blir det också mer aktiviteter, upplyst och tryggare, Vilket också är ett av våra mål, säger han.