Danderyds sjukhus får kritik av patientnämnden. Foto: Mitt i

Skickades hem från akuten – kom tillbaka med blodförgiftning

En man kom till akuten på Danderyds sjukhus med en fotskada. Efter kontroll skickades mannen hem för att komma tillbaka fem dagar senare med blodförgiftning. Nu får Danderyds sjukhus kritik av patientnämnden.

  • Publicerad 05:00, 13 jun 2019

Danderyds sjukhus får kritik av patientnämnden för två fall av nekad vårdplats på grund av platsbrist.

Akuten på Danderyd skriver i sitt yttrande att de länge har haft en ansträngd platssituation vilket har lett till att sjukhuset är restriktiva med inläggningar för övervakning.

De förlitar sig helt enkelt att patienter kommer tillbaka vid försämrat tillstånd.

I det ena fallet handlade det om en man som hade uppsökt akuten för ett sår på foten. Efter röntgen och blodprov fick mannen åka hem.

Fem dagar senare fick han frossa och feber och fick åka ambulans in till akuten igen.

Där konstaterades det att mannen hade fått blodförgiftning. Han blev då inlagd och behandlad med antibiotika.

Kritiska till hanteringen

I det andra fallet blev en patient med misstänkt blindtarmsinflammation runtskickad mellan olika avdelningar. Något som nämnden också är patientnämnden också är kritiska till.

Nämnden ser positivt på att sjukhuset varit uppriktiga i sina utlåtanden om hur situationen ser ut vilket möjliggör bättre förutsättningar att bedriva en god vård.

De uppmanar nu Danderyds sjukhus att skriftligen beskriva vilka planerade förbättringsåtgärder som ska genomföras för att säkerställa en god vård.