Under hösten invigdes nya Tingvallaskolan, Steningehöjdens skola och grundsärskolan i Sigtuna kommun. Nästa skola att renoveras och rustas upp är Skepptuna skola.

Upprustningen ska påbörjas i juni. En tillbyggnad ska uppföras och i den kommer det finnas klassrum, musik- och bildsal med tillhörande grupprum, lokaler för elevhälsa, konferensrum och arbetsrum.

– Vi håller på med den största satsningen i kommunens historia när det gäller byggande av nya förskolor, skolor samt till- och ombyggnader av befintliga lokaler och förskole- och skolgårdar. Nu har turen kommit till Skepptuna skola och jag är väldigt glad över den här satsningen med nya klassrum och specialsalar som kommer innebära ett välbehövligt lyft för både elever och medarbetare, säger Pernilla Bergqvist (L), som är ordförande i barn- och ungdomsnämnden.

Pernilla Bergqvist säger till Mitt i Sigtuna att hon när mycket nöjd över att ha fått inviga flera skolor under den senaste tiden.

Kapacitetsplanen avgör

Att det nu är Skepptuna skolas tur beror på dels på att kommunen i sin kapacitetsplan som bygger på hur många invånare som flyttar in och ut ur ett specifikt område. Men också på att man vill höja standarden på samtliga skolor i kommunen, enligt Pernilla Bergqvist.

– Speciellt handlar det om att de har varit underdimensionerade på Skepptuna skola under en längre tid. Vi har en hemläxa när det kommer till den skolan och den har varit i behov av en upprustning men vi har fått ta det i en prioritetsordning. Nu äntligen har det kommit till Skepptuna skola.

I den styrande koalitionens budget inför 2023 presenterades besparingar för varje nämnd på en procent. Renoveringen är beräknat att kosta ungefär 15 miljoner kronor.

Hur går det ihop när ni i nästa mening säger att ni satsar istället?

– Nej, vi ökar vår budget med många miljoner för barn- och ungdomsnämnden och det är till exempel upp till barnvolymer, lönekostnader och matkostnader så ökar nämndens budget. Men sedan lade vi in olika satsningar i mål och budget där denna upprustning ingår.

Idag är Skepptuna skola en F-6-skola med kapacitet för 110 barn. När tillbyggnaden är klar kommer skolans kapacitet kunna gå att öka på vid behov.